Izložba crteža djece ukrajinskih branitelja u Domu Specijalne policije

  • Slika /dokumenti/Nikola/Fotografije - web/Izložba radova djece iz UA - naslovna.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Domu Specijalne policije iz Domovinskog rata u Zagrebu otvorena je izložba radova djece ukrajinskih branitelja, koja su boravila na odmoru u Hrvatskoj

U Domu Specijalne policije iz Domovinskog rata u Zagrebu 30. lipnja 2023. otvorena je izložba radova djece ukrajinskih branitelja, koja su boravila na odmoru u Hrvatskoj, a otvorenju izložbe uz djecu iz Ukrajine nazočili su potpredsjednici Vlade, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, koji je otvorio izložbu.

Djeca iz Ukrajine u dobi između 9 i 14 godina boravila su desetak dana u odmaralištu Ministarstva unutarnjih poslova u Valbandonu, gdje je njihov boravak organiziran u suradnji s Policijskom akademijom u sklopu projekta "Sigurniji zajedno" koji financira Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, a nositelj  je Udruga za podršku i poticanje zajedništva Hrvatska pomaže u partnerstvu s Ukrajinskom udrugom za razminiranje i suradnji s Udrugom Specijalne policije iz Domovinskog rata.

„U sklopu projekta, do sada je u Hrvatskoj bilo više od 150 djece, iduća skupina dolazi u kolovozu. Cilj je pružiti im psihosocijalnu rehabilitaciju, ali i edukaciju o sigurnosti, osobito o opasnosti od mina. Djeca su na ljetovanju bila u društvu s djecom iz Hrvatske i sigurna sam da će kući ponijeti lijepe uspomene“, kazala je predsjednica Udruge Hrvatska pomaže Đurđa Adlešić, predstavljajući projekt.

Ministar Božinović istaknuo je kako su u svakom ratu najveće žrtve djeca te da im hrvatska Vlada nastoji pomoći kroz projekte koje se provode u tri ministarstva, poručivši: „Razgovarajući s djecom vidio sam da im je u Hrvatskoj bilo lijepo, a ovakvim manifestacijama ukrajinskom narodu šaljemo poruku da nisu sami te da ćemo ih nastaviti podupirati u njihovoj borbi“.

Mnoga djeca koja su u sklopu projekta posjetila Hrvatsku djeca su ukrajinskih branitelja, istaknuo je ministar Tomo Medved.

„Ovakvom podrškom djecu ohrabrujemo, a paralelno s ovim, provodimo i program prihvaćanja ukrajinskih ranjenika koji su već dva mjeseca u Hrvatskoj na oporavku u hrvatskim zdravstvenim ustanova i našim veteranskim centrima“, istaknuo je ministar Medved te naglasio kako veliku ulogu u projektu pomoći ukrajinskoj djeci i ranjenicima ima i Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata.

Ministar Grlić Radman naglasio je kako Hrvatska od prvog dana pruža podršku borbi Ukrajine za slobodu protiv ruske agresije te dodao: „U tome imamo prema njima puno razumijevanja jer smo i sami prije 30 godina svoju slobodu izborili u ratu“.

U znak zahvalnosti, predstavnici ukrajinske djece koja su sudjelovala u projektu uručili su ministrima prigodne darove koji simboliziraju ukrajinsku naciju i tradiciju, a djeci su uz poklon pakete darovane i majice sa zastavama Hrvatske i Ukrajine.

Na crtežima koji se mogu razgledati u Domu Specijalne policije i njihovim izlozima prikazana su također ukrajinske i hrvatske zastave, licitarsko srce, detalj sa šibenske katedrale te razni motivi s Jadrana, ali i tipični ratni motivi koji još uvijek prevladavaju u ratom zahvaćenoj Ukrajini, u koju su se nakon otvorenja izložbe uputila djeca, njih 31 u pratnji četiri odrasle osobe.

Foto: HINA/MUP

Pisane vijesti