In memoriam: Dr. Juraj Njavro

Slika /FOTOGRAFIJE/2018/9 Rujan/Juraj Njavro/dr Juraj Njavro   103.JPG

Prije trinaest godina preminuo je legendarni vukovarski kirurg i heroj vukovarske bolnice i obrane grada od srpskog agresora, prvi ministar hrvatskih branitelja dr. Juraj Njavro

Doktor Juraj Njavro rođen je 2. srpnja 1938. godine u mjestu Cerovica, općina Neum u Bosni i Hercegovini. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, nakon čega završava specijalizaciju i poslijediplomski studij opće kirurgije. U Medicinskom centru Vukovar počeo je raditi 1969. godine.
 
Rat ga je zatekao na mjestu šefa vaskularne kirurgije vukovarske bolnice. Tijekom bitke za Vukovar i opsade grada bio je zapovjednik ratnog saniteta općine Vukovar. Uz kirurške zahvate, aktivno je radio i na zbrinjavanju i njezi ranjenika u vukovarskoj bolnici. Prilikom okupacije Vukovara uhićen je i odveden u logor u Sremsku Mitrovicu gdje je maltretiran zajedno s dijelom vukovarskih branitelja i civila. Protiv njega bila je i pripremljena optužnica za rušenje SFRJ. Iz logora je razmijenjen, nakon čega dolazi u Zagreb i ubrzo počinje raditi u bolnici u zagrebačkoj Dubravi na odjelu kirurgije.
 
Na hrvatskim parlamentarnim izborima 1992. godine izabran je za zastupnika u Hrvatski sabor. Ukupno je bio saborski zastupnik u tri mandata, a obnašao je i dužnosti ministra zdravstva te ministra za humanitarna pitanja.
 
Prvi je ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, u vladi Zlatka Mateše od prosinca 1997. godine do isteka mandata 27. siječnja 2000. godine te je, uz pokojne dr. Franju Tuđmana i Gojka Šuška, jedan od najzaslužnijih za formiranje tog Ministarstva. Umirovljen je krajem 2003. godine, ali ostaje aktivan, primarno u pitanjima hrvatskih vojnih invalida.
 
Bio je predsjednik “Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca Domovinskog rata 1990-1991”. Kao svjedok optužbe, bio je dijelom procesa protiv ratnog zločinca Veselina Šljivančanina i ostalih.  
O vlastitim iskustvima u zatočeništvu u srpskim koncentracijskim logorima napisao je knjigu “Glava dolje, ruke na leđa”.
 
Dobitnik je brojnih odličja i priznanja, od kojih valja izdvojiti priznanje Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu “Medicina-za humanost i etičnost”, kao i odličja Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske i Red kneza Domagoja s ogrlicom. U javnosti je poznat kao legendarni vukovarski kirurg i heroj vukovarske bolnice i obrane grada od srpskog agresora i tzv. JNA. Aktivni je sudionik stvaranja moderne hrvatske države, uz izniman doprinos neovisnosti i cjelovitosti Republike Hrvatske, promicanju hrvatskih vrijednosti i interesa te u humanitarnom djelovanju.
 
Preminuo je 15. rujna 2008. godine te je sahranjen na zagrebačkom Mirogoju uz najviše državne počasti.

Pisane vijesti