In memoriam Đuro Dečak (18.1.1952. – 1.4.2022.)

Slika /Dokumenti 2022/Đuro Dečak1.jpeg

Dragovoljac Domovinskog rata, umirovljeni general Hrvatske vojske i bivši saborski zastupnik Đuro Dečak preminuo je u 71. godini života

„Sa žaljenjem smo primili vijest da nas je zauvijek napustio general Đuro Dečak, jedan od simbola Domovinskog rata i obrane Domovine. Na poseban način dao je svoj doprinos u najtežim danima Domovinskog rata, zapovijedajući postrojbama u Zapadnoj Slavoniji u prvim osloboditeljskim operacijama i stoga general Đuro Dečak i njegov doprinos u Domovinskom ratu ostat će trajno zabilježen i generacije koje dolaze nosit će u sjećanju i sa zahvalnošću doprinos Đure Dečaka u Domovinskom ratu,“ izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar Tomo Medved, a ožalošćenoj obitelji uputio je brzojav sućuti.

General Đuro Dečak bio je dragovoljac Domovinskog rata, pripadnik i zapovjednik Hrvatske vojske tijekom i nakon Domovinskog rata  te istaknuti političar. Vojnu karijeru završio je kao zapovjednik II. zbornog područja Đakovo u činu general-pukovnika. Zastupnik Hrvatskog sabora u više navrata i župan Virovitičko-podravske županije 1997. do 2000. godine. Od 1995. godine predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske, dugogodišnji predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza i član Hrvatskog generalskog zbora od 2009. godine.

Zbog iznimnog doprinosa u obrani, oslobađanju i stvaranju Republike Hrvatske odlikovan je Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom,  Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom bana Jelačića, Redom hrvatskog trolista, Redom hrvatskog pletera, Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti za 5 i 10 godina službe te medaljama „Bljesak i „Oluja“.

Pisane vijesti