In memoriam brigadni general Josip Petrović (11.10.1942. – 8.6.2023.)

Slika /dokumenti/Nikola/Fotografije - web/Petrovic 2.jpeg

Bio je prvi vojni predstavnik RH u Misiji RH pri NATO-u u Bruxellesu, a njegove kolege ističu da je bio vojnik velikog ratnog iskustva koje je prenosio i u miru

Brigadni general Josip Petrović, rodom iz Konje kod Virovitice, prije Domovinskog rata diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu, a Zboru narodne garde pristupio je početkom rujna 1991. godine.

Tijekom Domovinskog rata obnašao je brojne dužnosti u Ministarstvu obrane i Glavnom stožeru HV-a. Bio je načelnik Sektora razvoja i kontrole proizvodnje oružja i vojne opreme te Sektora za razvoj, proizvodnju i znanstveni rad. Radio je na preuzimanju vojarni i uspostavi proizvodnje naoružanja u Hrvatskoj.

Iz MORH-a prelazi u Upravu za školstvo Sektora za strateška istraživanja i nastavu GS HV-a, gdje je radio na ustroju Hrvatskog vojnog učilišta i Dočasničke škole u Jastrebarskom, a zatim u Vojno-tehnički savjet MORH-a na mjesto stručnog savjetnika za ekspertno ocjenjivanje projekata, gdje je i voditelj u programu pomoći pri demokratskoj tranziciji (DTAP).

Obnašao je dužnost načelnika Odjela za tehničku modernizaciju HV-a u Vojno-tehničkom savjetu MORH-a, gdje je i voditelj u programu dugotrajnog upravljanja (LRMP) za preustroj MORH-a, koji provodi američka tvrtka MPRI te programu međunarodne izobrazbe i obuke IMET.

Radio je na ustrojavanju MORH-ova Instituta za obrambene studije, istraživanje i razvoj, gdje je bio zamjenik ravnatelja te potom i ravnatelj, a usporedo je vodio projekte za nabavu PZO radara TPS-117 i obalnog radara Enhanced Peregrine, te je bio i voditelj tog radarskog programa.

Od rujna 2001. do listopada 2003. bio je prvi vojni predstavnik RH u Misiji RH pri NATO-u u Bruxellesu, nakon čega se vraća na dužnost načelnika odjela i zamjenik načelnika Službe za NATO i Partnerstvo za mir u Upravi za obrambenu politiku MORH-a. Umirovljen je 31. prosinca 2003. u činu brigadnoga generala.

Odlikovan je Redom kneza Branimira s ogrlicom, Redom bana Jelačića, Redom hrvatskog trolista, Redom hrvatskog pletera, Spomenicom Domovinskog rata i Spomenicom domovinske zahvalnosti za 5 i 10 godina službe. Bio je član Hrvatskog generalskog zbora, a njegove kolege ističu da je bio vojnik velikog ratnog iskustva koje je prenosio i u miru.

FOTO: HGZ

Pisane vijesti