Identificirano šest osoba nestalih i smrtno stradalih u Domovinskom ratu

  • Slika /Dokumenti 2022/DSC_0927.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Posmrtni ostaci pronađeni su i ekshumirani na području više županija te preuzeti s područja BiH, a među identificiranim osobama su i dva hrvatska branitelja

U organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja 15. prosinca 2022. na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu provedena je završna identifikacija posmrtnih ostataka šest osoba nestalih i smrtno stradalih u Domovinskom ratu, čiji je preliminarni identitet utvrđen metodom analize DNA.

Posmrtni ostaci pronađeni su i ekshumirani na području Vukovarsko-srijemske županije (2), Brodsko-Posavske županije (2), Požeško-slavonske županije (1) te preuzeti s područja Bosne i Hercegovine (1), a među identificiranim osobama su i dva hrvatska branitelja za kojima se traga od 1991. i 1992. godine:

Stjepan Lučić iz Novih Jankovaca, pripadnik 109. domobranske pukovnije Vinkovci, čiji su posmrtni ostaci ekshumirani sredinom studenoga 2022. kod Mirkovaca, i Božidar Richter iz Zagreba, pripadnik 3. gardijske brigade Osijek, čiji su posmrtni ostaci preuzeti sredinom studenoga 2022. iz Bosne i Hercegovine.

Identifikaciji posmrtnih ostataka nazočili su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ravnateljica Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja Ivona Paltrinieri i prof. dr. sc. Milovan Kubat sa Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu.
 
Izražavajući sućut obiteljima identificiranih osoba, ministar Medved istaknuo je punu predanost Ministarstva hrvatskih branitelja u rješavanju sudbine svih osoba nestalih tijekom Domovinskoga rata, a osobito sudbine hrvatskih branitelja koji su svoje živote ugradili u temelje hrvatske državnosti.

Utvrđivanje njihove sudbine i kazneni progon odgovornih za počinjena zlodjela te trajno promicanje vrijednosti Domovinskoga rata kao temelja stvaranja i opstojnosti suverene hrvatske države obveza je svih mjerodavnih tijela Republike Hrvatske.

I ovom prilikom uputio je apel svima koji mogu pomoći u pronalasku nestalih osoba, da svoja saznanja podijele s Ministarstvom hrvatskih branitelja ili drugim nadležnim tijelima Republike Hrvatske kako bi pridonijeli rješavanju ovog prioritetnog humanitarnog pitanja, posljedice velikosrpske agresije na Hrvatsku.

Nakon današnje identifikacije, Republika Hrvatska putem Ministarstva hrvatskih branitelja traga za 1816 osoba nestalih i smrtno stradalih tijekom Domovinskoga rata, od kojih je 513 osoba  s područja Vukovarsko-srijemske županije.

Pisane vijesti