Identificirani posmrtni ostaci hrvatskoga branitelja

Slika /FOTOGRAFIJE/2020/IMG_7017.JPG

Utvrđivanje sudbine nestalih osoba i kazneni progon odgovornih za počinjena zlodjela te trajno promicanje vrijednosti Domovinskoga rata kao temelja stvaranja i opstojnosti suverene hrvatske države obveza je svih mjerodavnih tijela Republike Hrvatske

U organizaciji Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja u srijedu, 10. lipnja 2020. na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskoga fakulteta u Zagrebu provedena je završna identifikacija posmrtnih ostataka hrvatskoga branitelja zarobljenoga u rujnu 1991. godine u Petrinji u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Posmrtni ostaci su ekshumirani u rujnu 1995. godine iz masovne grobnice kod Vile Gavrilović.Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić zahvalio je svima koji su sudjelovali u ovom izrazito složenom i osjetljivom procesu na pruženoj potpori, ističući predanost Ministarstva hrvatskih branitelja u osiguranju prava obitelji da saznaju istinu o sudbini svojih nestalih članova te posvećeni rad u rješavanju sudbine svih osoba nestalih tijekom Domovinskog rata, a osobito sudbine hrvatskih branitelja koji su svoje živote ugradili u temelje suverene i samostalne Republike Hrvatske. I ovom prilikom pozvao je sve građane Republike Hrvatske na aktivno uključivanje u rješavanje sudbine nestalih hrvatskih branitelja i civila.

Utvrđivanje sudbine nestalih osoba i kazneni progon odgovornih za počinjena zlodjela te trajno promicanje vrijednosti Domovinskoga rata kao temelja stvaranja i opstojnosti suverene hrvatske države obveza je svih mjerodavnih tijela Republike Hrvatske.

Nakon današnje identifikacije Republika Hrvatska putem Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja traga za još 1468 nestalih osoba te posmrtnim ostacima 401 smrtno stradale osobe za koje nije poznato mjesto ukopa, što ukupno čini 1869 neriješenih slučajeva iz Domovinskoga rata.

Pisane vijesti