Identificirani posmrtni ostaci 13 Sotinjana

  • Slika /Arhiva/slike/DSC_0197.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U organizaciji i koordinaciji Ministarstva branitelja Republike Hrvatske, Uprave za zatočene i nestale, na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu, održana je identifikacija posmrtnih ostataka 13 osoba ekshumiranih u travnju 2013. godine iz masovne (primarne i sekundarne) grobnice u Sotinu.

Identifikaciji je nazočio ministar branitelja, gospodin Predrag Matić i pomoćnik ministra branitelja, na čelu Uprave za zatočene i nestale, gospodin Ivan Grujić.

"Pitanje nestalih osoba najteža je posljedica Domovinskog rata. Iako nam vrijeme nije saveznik, Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo branitelja i dalje će neumorno nastaviti s traženjem nestalih, sve dok ne pronađemo i posljednju nestalu osobu", tom je prilikom rekao ministar branitelja Predrag Matić.

Također, ministar je najavio da će Ministarstvo branitelja u suradnji s Gradom Vukovarom izgraditi dostojanstveni spomenik svim Sotinjanima stradalim u Domovinskom ratu, ali i spomen-obilježje na mjestu masovne grobnice u kojoj je pronađeno 13 identificiranih žrtava.

Lociranje sotinske grobnice rezultat je intenzivnih višemjesečnih napora i razgovora s Republikom Srbijom, osobito radnih sastanaka predstavnika Uprave za zatočene i nestale i Komisije Vlade Republike Srbije.

U Ataru Sotinski vinogradi pronađena je primarna grobnica u kojoj su bili sahranjeni posmrtni ostaci mještana Sotina odvedenih 26./27. prosinca 1991. godine. Dio posmrtnih ostataka s ove lokacije izmješten je tijekom 1996./1997. u sekundarnu grobnicu koja se nalazila na klaonici u Sotinu, gdje su pronađeni posmrtni ostaci 13 osoba.

Ministarstvo branitelja, Uprava za zatočene i nestale, još uvijek traži 1.689 nestalih osoba, od kojih su 953 nestale 1991./1992. godine, dok su 736 nestale 1995. godine.

Pisane vijesti