Hrvatski branitelji veslat će preko Atlantskog oceana povodom 30. obljetnice međunarodnog priznanja RH

  • Slika /FOTOGRAFIJE/DSC_0041.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar Medved izrazio je zadovoljstvo što hrvatski branitelji i na ovakav način doprinose promociji naše domovine te dao punu potporu realizaciji ove aktivnosti, kojoj je Ministarstvo pokrovitelj

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved sudjelovao je 10. siječnja 2021. na predstavljanju projekta "Veslom preko Atlantskog oceana", koje se održalo na zagrebačkom jezeru Jarun. Uz ministra je bio i državni tajnik Špiro Janović.

Predstavljanje projekta započelo je svečanim porinućem čamca Fenix kojim će dvojica umirovljenih časnika iz Domovinskog rata Werner Ilić i Martin Cruickshank veslati preko Atlantskog oceana te uvrstiti Hrvatsku u društvo 31 zemlje koje su ostvarile to postignuće.

„Posebno pozdravljam i zahvaljujem hrvatskim braniteljima Werneru Iliću i Martinu Cruickshansku, koji su se kao dragovoljci Domovinskog rata borili za slobodnu i samostalnu hrvatsku državu, a sad u miru i nadalje nastavljaju promicati vrijednosti koje su nas i tada vodile – domoljublje, zajedništvo i naša vjera“, rekao je ministar Medved te naglasio da su hrvatski branitelji najbolji primjer kako se snagom vjere i zajedništva i naizgled nemoguće može ostvariti, izrazivši uvjerenje da će tako i naš hrabri dvojac preveslati Atlantik i ostvariti svoj cilj – u čast i na ponos naše domovine.

"Iznimno sam sretan što nazočimo ovom činu koji povezujemo s tom značajnom aktivnošću, a to je obilježavanje 30. obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske. Upravo su se u prigodi tog prevažnog datuma u našoj novijoj povijesti ova dva junaka Domovinskog rata odlučila upustiti u izniman pothvat, preveslati Atlantski ocean i uvrstiti Hrvatsku u ligu veslačkih nacija koje su u tome uspjele", naglasio je Medved.

Ministar Medved izrazio je zadovoljstvo što hrvatski branitelji i umirovljeni časnici Hrvatske vojske i na ovakav način doprinose promociji naše domovine te dao punu potporu realizaciji ove hvalevrijedne aktivnosti, kojoj je Ministarstvo hrvatskih branitelja pokrovitelj.

Zahvalio je Udruzi veterana, vojnika i domoljuba i njihovom predsjedniku Draženu Hrženjaku kao nositeljima ovog projekta koji ima i humanitarnu svrhu, kao i svima koji ga podržavaju, a Martinu i Werneru čestitao na odlučnosti i hrabrosti i od srca poželio da ostvare svoj cilj pod svojim geslom – sve za Hrvatsku, Hrvatska iznad svega!

Više o projektu "Veslom preko Atlantskog oceana" govorio je predsjednik Udruge Dražen Hrženjak, koji je istaknuo kako je jedan od ciljeva ujedno upozoriti na veliki problem onečišćenja oceana.

"Veslom preko Atlantika je samo jedan dio priče koji se zove 'Atlantik Banovina'. Dok će Werner i Martin veslati preko Atlantika, mi ćemo provoditi jednu humanitarnu akciju u Hrvatskoj pod nazivom 'Jedan metar, jedna kuna', sredstva koja prikupimo uložit ćemo u centar na Banovini. Centar će se zvati 'Veteransko veslo' jer će ga oni veslom na neki način izgraditi", kazao je Hrženjak.

Umirovljeni brigadir Werner Ilić zahvalio je ministru Medvedu i Ministarstvu na potpori koja dvojici dragovoljaca Domovinskog rata daje 'vjetar u leđa' kako bi ostvarili svoj naum i preveslali Atlantik od Europe do Amerike u slavu Hrvatske.

Istaknuo je kako žele staviti "sveti hrvatski barjak" među one čiji su državljani preveslali Atlantik. "Kako smo dočekali ostvarenje našeg tisućljetnog sna o samostalnoj i neovisnoj hrvatskoj državi, dočekat ćemo da naš barjak i u ovoj disciplini ponosno razvijemo", poručio je Ilić.

Čamac Fenix kojim će uskoro dvojica hrvatskih branitelja krenuti na put preko Atlantika blagoslovio je fra Roko Bedalov, pomolivši se za uspješan put i sretan povratak, koji se očekuje oko tri mjeseca nakon polaska.

Pisane vijesti