Državna tajnica Nevenka Benić u Busovači na Konvenciji branitelja HVO-a

  • Slika /FOTOGRAFIJE/Rujan/Busovača/6.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Državna tajnica u Ministarstvu hrvatskih branitelja Nevenka Benić sudjelovala je u ponedjeljak, 25. rujna 2017. godine, u Busovači na prvoj Konvenciji hrvatskih branitelja pripadnika HVO-a Županije Srednje Bosne posvećenoj uključivanju braniteljske populacije u gospodarske aktivnosti s naglaskom na udruživanje u braniteljske zadruge.

Na Konvenciji je nazočilo više od 300 hrvatskih branitelja među kojima i brojni ratni zapovjednici postrojbi HVO-a s čitavog područja BiH kojima je, kako su poručili, glavni cilj potaknuti gospodarski razvoj i osnivanje braniteljskih zadruga.

Želimo u pokretanju naših braniteljskih zadruga ostvariti zajedništvo koje smo imali u ratu, braneći naše domove, poručili su hrvatski branitelji ističući da se samo zajedništvom može pokrenuti gospodarstvo koje će omogućiti bolji život i opstanak Hrvata na tim područjima.

„Ministarstvo hrvatskih branitelja stoji vam na raspolaganju za sva pitanja i potporu vezanu za pripremu pravne regulative i svega što vam je potrebno za osnivanje braniteljskih zadruga“, naglasila je državna tajnica Nevenka Benić. Govoreći o dosadašnjem iskustvu navela je da je u Hrvatskoj od 2004. do 2016. godine 475 braniteljskih zadruga koristilo poticajne mjere koje je osmislilo Ministarstvo hrvatskih branitelja. Njih više od 60 posto i danas je održivo, navela je Benić, dodajući da se kroz zadruge provode mjere stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji. Vrlo važnim u radu zadruga naglasila je i psihosocijalno osnaživanje hrvatskih branitelja.

I u sljedećoj godini, dodala je Benić, provodit će se mjere iz Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji koje će se financirati novcima iz EU fondova.

U okviru programa i mjera za skrb o pripadnicima hrvatskih branitelja, pripadnika HVO, najavila je da će Ministarstvo hrvatskih branitelja uskoro raspisati natječaj za sufinanciranje rada veteranskih zadruga u Federaciji BiH.
„Pozivam vas da se javite na taj natječaj i da uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja potaknete braniteljsko zadrugarstvo i na ovim prostorima. U našem Ministarstvu imate prijatelja i partnera“, poručila je državna tajnica Nevenka Benić.

Fotografije: Hrvatski medijski servis

Pisane vijesti