Druga faza terenskih aktivnosti u Savskoj 77

Slika /FOTOGRAFIJE/Ilustracije/iskopavanja 1.jpg

Uprava za zatočene i nestale će od ponedjeljka, 1. srpnja 2019., započeti s provedbom druge faze istraživanja na lokaciji „Savska 77“.

Nakon prve provedene faze terenskih aktivnosti probnog iskapanja i ekshumacije, Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja će od ponedjeljka, 1. srpnja 2019. godine, temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja („Narodne novine“, broj: 143/2012) i prikupljenih vlastitih saznanja, a uz sudjelovanje drugih nadležnih institucija, započeti s provedbom druge faze istraživanja na lokaciji „Savska 77“.

S obzirom na opsežnost i složenost obrade velike površine predmetne lokacije Ministarstvo hrvatskih branitelja inicijalno je predvidjelo odvijanje aktivnosti u nekoliko faza rada.
Prva faza terenskog istraživanja provedena je od 16. do 27. srpnja 2018. godine pri čemu je lokacija potvrđena pronalaskom posmrtnih ostataka u tri grobne jame iz kojih su ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 25 osoba.

Kao i do sada, javnost će biti pravovremeno obaviještena o svim rezultatima provedenih terenskih aktivnosti na lokaciji „Savska 77“ putem mrežnih stranica Ministarstva hrvatskih branitelja.
 

Foto: Ilustracija

Pisane vijesti