Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

  • Slika /Arhiva/slike/DSC_0488.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Grad Vukovar i Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara i ove su godine organizirali svečani program Dana sjećanja na pad grada Vukovara 18. studenog 1991. godine. Ovogodišnja se obljetnica, dvadeset druga po redu, odvijala pod sloganom "Vukovar – mjesto posebnog pijeteta". Programu su u ime Ministarstva branitelja prisustvovali ministar Predrag Matić, pomoćnici ministra Ivan Grujić, Bojan Glavašević i Nevenka Benić.

Kao i prethodnih godina, i ovogodišnji je program započeo u dvorištu vukovarske Opće bolnice. Nakon himne Republike Hrvatske u izvedbi klape Hrvatske ratne mornarice "Sveti Juraj" i minute šutnje za sve poginule i nestale Vukovarce, kroz recitacije koje je govorio Darko Milas i domoljubne pjesme koje je otpjevala klapa "Sveti Juraj" evocirane su uspomene na Vukovar prije i za vrijeme ratnih sukoba te je svim žrtvama vukovarske tragedije odana počast. Svečanom programu u krugu vukovarske bolnice nazočili su predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović, saborski zastupnici, svi ministri u Vladi, predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, njegov zamjenik Saša Milošević te predstavnici diplomatskog zbora.

Na čelu Kolone sjećanja koja je krenula iz kruga bolnice i ove su godine bili stjegonoše sa zastavama Republike Hrvatske, Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara, 204. vukovarske brigade i Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora. Iza stjegonoša, u Koloni su bili članovi Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara te članovi povijesnih postrojbi. Zajedno s državnim vrhom u Koloni su ove godine krenuli i zapovjednici obrane grada Mile Dedaković Jastreb, Branko Borković Mladi Jastreb i Tomislav Merčep.

Nažalost, već nakon nekoliko stotina metara grupa građana je lampionima i svojim tijelima prepriječila put Koloni sjećanja koja je krenula iz dvorišta Opće bolnice zbog čega je povorka morala zastati dok se alternativna kolona, koja je dolazila iz druge ulice, nije uključila na službenu trasu Kolone sjećanja. Kolona sjećanja je nakon toga još jednom krenula prema Memorijalnom groblju, no opet je nakon samo stotinjak metara bila prisilno zaustavljena. Predsjednici Josipović, Leko i Milanović, uz konzultacije s policijom i osiguranjem, utvrdili su da se radi o pomno smišljenom opstruiranju dolaska predstavnika vlasti na Memorijalno groblje te su odlučili napustiti Kolonu sjećanja.

Zaustavljanjem legitimnih i legalno izabranih predstavnika državne vlasti i diplomatskog zbora iskazano je nepoštivanje temeljne demokratske procedure kao što su izbori, negirana je većinska volja hrvatskih građana na proteklim izborima čime je u hrvatsko društvo unesena podjela, institucije Republike Hrvatske su proglašene nevažnim, a u vanjskopolitičkom smislu Hrvatskoj je nanesena velika sramota. Najvažnije od svega, obezvrijeđen je grad Vukovar i njegova simbolička važnost za povijest moderne Republike Hrvatske, ponižene su žrtve agresije na Vukovar kojima su se predstavnici vlasti došli pokloniti u ime cijele države, a pijetet koji bismo prema žrtvama trebali osjećati postao je krajnje nebitan.

Ne želeći, međutim, odustati od temeljne humanističke ideje da žrtve zaslužuju počast, da se svi jednako trebamo pokloniti našim poginulim i nestalim sugrađanima, članovima obitelji, prijateljima i suborcima, predstavnici vlasti i diplomatskog zbora otišli su na mjesto masovne grobnice na Ovčari te tamo položili vijence i upalili svijeće. Vijenac na Ovčar su, također, položili i predsjednik i zamjenik predsjednika SNV-a, Milorad Pupovac i Saša Milošević.

Pisane vijesti