Završeno je terensko istraživanje i obrada lokacija Pešćenka i Zlodijev Breg

Slika /FOTOGRAFIJE/Ilustracije/Bager 1.JPG

Ukupno su ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 134 osobe, od čega najmanje 99 na lokaciji Pešćenka, odnosno najmanje 35 na lokaciji Zlodijev Breg. Nastavlja se ranije započeto probno iskapanje na lokaciji Kod Marije-Bjelčenice.

Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, uz sudjelovanje drugih nadležnih institucija, nastavila je s terenskim aktivnostima na području podseljemenske zone u Zagrebu. Tijekom proteklog tjedna u postupku aktivne obrade bile su lokacije Pešćenka, Zlodijev breg i Kod Marije-Bjelčenica.

Završeno je terensko istraživanje i obrada lokacija Pešćenka i Zlodijev Breg. Aktivnosti koje su trajale od 11. travnja do 4. svibnja ove godine uključivale su probna iskapanja kako bi se potvrdila mjesta masovnih grobnica. Pronalaskom posmrtnih ostataka na obje lokacije pristupilo se njihovoj ekshumaciji. Ukupno su ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 134 osobe, od čega najmanje 99 na lokaciji Pešćenka, odnosno najmanje 35 na lokaciji Zlodijev Breg. Svi posmrtni ostatci ekshumirani tijekom ovih terenskih istraživanja bit će otpremljeni na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu na stručnu obradu i pripremu za sahranu.

Na lokaciji Kod Marije-Bjelčenice nastavljeno je ranije započeto probno iskapanje kako bi se utvrdilo postojanje masovne grobnice s posmrtnim ostacima. Oni do sada nisu pronađeni, no nastavlja se s aktivnom obradom lokacije i u tekućem tjednu.

Tijekom provođenja terenskih aktivnosti na području podsljemenske zone, koja su započela 9. travnja 2018. godine, djelatnici Uprave za zatočene i nestale nastavljaju aktivno prikupljati i obrađivati informacije kroz razgovore s primarnim svjedocima i ljudima koji imaju moguće spoznaje o događanjima toga vremena, a koja mogu biti od koristi prilikom provođenja sadašnjih i budućih terenskih aktivnosti na ovom području.

Započete aktivnosti probnih iskapanja nastavljaju punim intenzitetom paralelno na više lokacija i u tjednu od 7. svibnja 2018. godine, a provode se temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja i prikupljenih vlastitih istraživanja Uprave za zatočene i nestale. O daljnjim rezultatima Ministarstvo hrvatskih branitelja pravovremeno će obavještavati javnost.

Pisane vijesti