Završena terenska istraživanja u Ličko-senjskoj županiji

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2020/Ekshumacija_LSŽ/IMG_20200916_160122.jpg
  • Slika
  • Slika

Ministarstvo hrvatskih branitelja i ovim putem apelira na moralan i odgovoran pristup svih osoba koje raspolažu informacijama o nestalim osobama ili mjestima masovnih i pojedinačnih grobnica da informacije pruže nadležnim tijelima Republike Hrvatske

U organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja – Uprave za zatočene i nestale, od 14. do 17. rujna 2020. provedena su terenska istraživanja na lokacijama za koje su prikupljena saznanja ukazivala da su mjesta neregistriranih grobnica iz razdoblja Domovinskog rata na području Ličko-senjske županije. Međutim, probna iskapanja nisu rezultirala pronalaskom posmrtnih ostataka humanog podrijetla.

Terenskim istraživanjem je sukladno nalogu Županijskog suda u Rijeci obuhvaćeno sveukupno pet lokacija na području naselja Lički Osik, Široka Kula, Smokrić, Krbavica i Čanak, dok je probnim iskapanjem obuhvaćena zemljana površina od 1100 m².

Terenska istraživanja predmetnih lokacija podrazumijevala su složenu pripremu i organizaciju svih čimbenika u procesu, a zbog tehničke zahtjevnosti obrade nekih lokacija koje su se nalazile uz rub minsko-sumnjivog područja (MSP-a), pripremne radnje koordinirane su i s drugim nadležnim tijelima.
S obzirom na to da ključnu prepreku u rješavanju sudbine nestalih hrvatskih branitelja i civila predstavlja nedostatak točnih informacija o mjestima masovnih i pojedinačnih grobnica, Ministarstvo hrvatskih branitelja i ovim putem apelira na moralan i odgovoran pristup svih osoba koje raspolažu informacijama o nestalim osobama ili mjestima masovnih i pojedinačnih grobnica da informacije pruže nadležnim tijelima Republike Hrvatske, što je i dužnost propisana Zakonom o osobama nestalim u Domovinskom ratu (Narodne novine br. 70/2019).

U potrazi za osobama nestalim u Domovinskom ratu i smrtno stradalim osobama u Domovinskom ratu za koje nije poznato mjesto ukopa, Ministarstvo hrvatskih branitelja, u suradnji s drugim nadležnim državnim tijelima, nastavlja intenzivnu i neprekidnu provedbu terenskih izvida i istraživanja na lokacijama diljem Republike Hrvatske.

Podsjetimo, Republika Hrvatska, putem Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, još uvijek traga za 1.869 nestalih osoba i posmrtnim ostacima poginulih osoba za koje nije poznato mjesto ukopa iz razdoblja Domovinskoga rata, pri čemu njih 136 čine osobe s područja Ličko-senjske županije.

 

Pisane vijesti