Zakon o pravima žrtava seksualnog nasilja

Slika /slike/logo.jpg

Zakon o pravima žrtava seksualnog nasilja za vrijeme oružane agresije na Republiku Hrvatsku u Domovinskom ratu donesen je na sjednici Hrvatskog sabora dana 29. svibnja 2015. godine, dok je na snagu stupio 18. lipnja.

U roku od tri mjeseca od dana stupanja na snagu, Ministarstvo branitelja će donijeti provedbene propise za primjenu Zakona, imenovati članove Povjerenstva za žrtve seksualnog nasilja i donijeti pravilnik o uvjetima i načinu priznavanja statusa i prava propisanih Zakonom. Puna primjena Zakona počinje nakon što se imenuje Povjerenstvo i pravilnici stupe na snagu.

Uz psihosocijalnu, pravnu i zdravstvenu pomoć te besplatno obavezno i dopunsko zdravstveno osiguranje, osobe koje su pretrpjele seksualno nasilje imat će pravo na mjesečnu novčanu naknadu i jednokratnu novčanu naknadu. Mjesečna novčana naknada će iznositi 73% proračunske osnovice, dok će jednokratna novčana naknada iznositi 100.000 ili 150.000 kuna, ovisno o težini posljedica.

Da bi osoba ostvarila prava koja proizlaze iz Zakona, za vrijeme Domovinskog rata nije smjela sudjelovati u neprijateljskim vojnim i paravojnim postrojbama, odnosno u ugrožavanju ustavnog poretka i sigurnosti Republike Hrvatske, mora imati državljanstvo Republike Hrvatske ili države članice EU te prijavljeno prebivalište/boravište u vrijeme seksualnog nasilja, kao i pozitivno mišljenje Povjerenstva za žrtve seksualnog nasilja.

Kroz psihosocijalnu pomoć i ostale oblike reparacija, Vlada Republike Hrvatske želi ženama i muškarcima koji su pretrpjeli seksualno nasilje - jedan od najgorih oblika ratnog zlostavljanja u Domovinskom ratu - omogućiti adekvatnu kompenzaciju i časnu integraciju u društvo te skidanje stigme „silovanih“, ali i „zaboravljenih“. Ovim Zakonom će se njima i njihovim obiteljima pomoći u stjecanju osjećaja pripadnosti, brige društvene zajednice i vjere u sustav.



Pisane vijesti | Priopćenje | Žrtve seksualnog nasilja u Domovinskom ratu