Vukovarski učenici posjetili Muzej Domovinskog rata Karlovac - Turanj

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2020/Karlovac-ucenici/88999290_537255896899878_4452888845427408896_o.jpg
  • Slika
  • Slika

U sklopu pilot-projekta učenici uče o vrijednostima Domovinskog rata i bitkama koje su se vodile na pojedinim područjima Republike Hrvatske, a uz to se upoznaju s povijesnom i kulturnom baštinom kraja kojeg posjećuju

Javna ustanova Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar, uz projekt Posjet učenika osmih razreda Vukovaru provodi i pilot-projekte Posjet učenika osmih razreda Karlovcu, Posjet učenika osmih razreda Pakracu, Lipiku i Okučanima te Posjet učenika osmih razreda Kninu.

Prvu grupu učenika koja je ove školske godine posjetila Karlovac, u utorak 3. ožujka 2020., činili su učenici vukovarskih osnovnih škola - OŠ Blage Zadre, OŠ Dragutina Tadijanovića, OŠ Mitnica, OŠ Nikole Andrića, OŠ Josipa Matoša Vukovar, OŠ Siniše Glavaševića i OŠ Antuna Bauera.

Pilot-projekti su zamišljeni kao jednodnevne terenske nastave na kojima učenici uče o vrijednostima Domovinskog rata i bitkama koje su se vodile na pojedinim područjima Republike Hrvatske, a uz to se upoznaju s povijesnom i kulturnom baštinom kraja kojeg posjećuju.

U okviru pilot-projekta u školskoj godini 2019./2020. planiran je posjet Karlovcu za više od četiri tisuće učenika i oko stotinu pratitelj iz osnovnih škola s područja Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske i Brodsko-posavske županije. Pilot-projekt realizirat će se od 3. ožujka do 7. svibnja 2020. godine.

Tijekom posjete Karlovcu učenici kroz predavanja i obilaske uče o važnosti grada Karlovca u Domovinskom ratu. Slušaju predavanje Domovinski rat na karlovačkom području te uz stručno vodstvo obilaze Gradski muzej Karlovac, Muzej Domovinskog rata Karlovac - Turanj, Aleju hrvatskih branitelja, Stari grad Dubovac te Aquatiku – slatkovodni akvarij.

Također, pored važnosti uloge Karlovca u Domovinskom ratu, učenici u sklopu ovog projekta upoznaju kulturnu baštinu i druge znamenitosti Karlovca i Karlovačke županije.

Projekt posjeta učenika osnovnih škola mjestima od strateškog značaja u Domovinskom ratu svake godine raste, kako opsegom tako i sadržajem, te ćemo u godinama koje slijede nastojati svim učenicima osmih razreda u Hrvatskoj omogućiti upoznavanje sa svim područjima koji su imali važnu ulogu u obrani Republike Hrvatske.


Foto: Muzej Domovinskog rata Karlovac - Turanj
 

Pisane vijesti