Vlada podržala osnaživanje resursa za identifikaciju posmrtnih ostataka

Slika /FOTOGRAFIJE/2019/Studeni/SjednicaVRH.jpg

Radi napretka u identifikaciji neidentificiranih posmrtnih ostataka, kao i identifikaciji novo-ekshumiranih posmrtnih ostataka, potrebno je osnaživanje resursa, istaknuo je ministar Medved.

Vlade Republike Hrvatske, na sjednici održanoj u četvrtak, 7. studenog 2019., podržala je financiranje nabave kapitalne opreme i uređenja dodatnog prostora za DNA laboratorij Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
 
Nabava nove opreme te ulaganje u uređenje dodatnog prostora DNA laboratorija omogućuje prevladavanje najvećih izazova u identifikaciji posmrtnih ostataka metodom analize DNA i unaprjeđenje ovoga procesa, uključujući i identifikaciju žrtava Drugog svjetskoga rata/poslijeratnoga razdoblja.
 
U rješavanju pitanja sudbina hrvatskih branitelja i civila nestalih u Domovinskom ratu ključna je identifikacija posmrtnih ostataka žrtava iz masovnih i pojedinačnih grobnica koja predmnijeva punu opremljenost znanstveno-medicinskih ustanova, uključenih u ovaj proces i njihovo praćenje najnovijih tehnoloških dostignuća, osobito u području primjene najsuvremenijih forenzičkih metoda (metoda analize DNA).
 
Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved podsjetio je kako Republika Hrvatska, putem Ministarstva hrvatskih branitelja, još uvijek traga za 1.872 nestale i smrtno stradale osobe u Domovinskom ratu za koje nije poznato mjesto ukopa, što ovo pitanje čini prioritetnim humanitarnim.
 
Prema službenim evidencijama Ministarstva hrvatskih branitelja, 873 osobe čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnim i pojedinačnim grobnicama vode se neidentificiranima (stanje evidencija na dan 22. listopada 2019.).
Radi napretka u njihovoj identifikaciji neidentificiranih posmrtnih ostataka, kao i identifikaciji novo-ekshumiranih posmrtnih ostataka, potrebno je osnaživanje resursa, istaknuo je ministar Medved.
 
Nove tehnologije visoke osjetljivosti omogućuju poboljšanje analize DNA, naročito iz degradiranih i problematičnih uzoraka te se koriste u svjetskim forenzičkim laboratorijima, a taj primjer slijedi i Republika Hrvatska, stoga će se pokrenuti nabava NGS sustava.

 

Foto: Vlada RH



Pisane vijesti