Vlada financirala opremanje i uređenje DNA laboratorija

  • Slika /dokumenti/Nikola/DNA lab2.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskoga fakulteta u Zagrebu 12. svibnja 2021. otvoren je  DNA laboratorij, za čije je proširenje i opremanje Vlada Republike Hrvatske osigurala sredstva u iznosu od 5 milijuna kuna.

Novouređeni DNA laboratorij obišli su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, državni tajnici u Ministarstvu Darko Nekić i dr. sc. Špiro Janović i ravnteljica Uprave za zatočene i nestale Ivona Paltrinieri te predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir. S njima su bili i predstavnici Medicinskog fakulteta dekan prof. dr. sc. Marijan Klarica i budući dekan prof. dr. sc. Slavko Orešković te predstojnik Zavoda prof. dr. sc. Milovan Kubat.

„Identifikacija posmrtnih ostataka žrtava ima ključnu ulogu u procesu traženja osoba nestalih u Domovinskom ratu, a Republika Hrvatska bila je predvodnica u identifikaciji posmrtnih ostataka žrtava metodom analize DNA,“ rekao je ministar Medved, podsjetivši kako se metoda analize DNA primjenjuje još od 1994. godine.

Iako je u Republici Hrvatskoj visoka učinkovitost ovoga procesa, činjenica je kako su dosada ekshumirani posmrtni ostaci ukupno 5201 osobe od čega su identificirane 4307 osoba dok su još uvijek neidentificirani posmrtni ostaci 894 osobe (17 %).

„U našem mandatu ekshumiran je 141 posmrtni ostatak, a identificirano 180 osoba. Radi napretka u njihovoj identifikaciji, kao i identifikaciji novoekshumiranih posmrtnih ostataka, Vlada je krajem 2019. donijela Odluku kojom je s iznosom od 5 milijuna kuna podržano financiranje nabave kapitalne opreme za identifikaciju posmrtnih ostataka i uređenje prostora za ovaj DNA laboratorij,“ kazao je ministar, naglasivši kako će nabavljena oprema i uređenje laboratorija omogućiti prevladavanje najvećih izazova u identifikaciji posmrtnih ostataka metodom analize DNA.

Ministar Medved istaknuo je kako su u rješavanju sudbine osoba nestalih u Domovinskom ratu u ovom mandatu učinjeni značajni iskoraci i u svim drugim područjima: donesen je Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu, uređena je suradnja s BiH i Crnom Gorom, kao i međunarodna suradnja, te je unaprijeđena metodologija provedbe terenskih aktivnosti. Ministar je na kraju poručio „šaljem snažnu poruku obiteljima koje toliko dugo iščekuju sudbinu svojih najmilijih da je ovo snažan iskorak u tom pogledu''.

Dekan Marijan Klarica je istaknuo jako dobru suradnju s Ministarstvom hrvatskih branitelja, a zahvaljujući ministru Tomi Medvedu ta suradnja je podignuta na najvišu moguću razinu. „Danas otvaramo jedan moderan dijagnostički DNA laboratorij koji nam je alat za proces identifikacije, nešto što je međunarodno prepoznato kao hrvatski model identifikacije. Na ovaj način dobivamo veći broj projekata preko međunarodnog Crvenog križa i pomažemo mnogim zemljama koje su prošle ratna stradanja i koriste naše usluge i naša znanja.“ Dekan je na kraju istaknuo da bez suradnje s ministarstvom ne bi bilo moguće napraviti ovaj novi i najsuvremeniji DNA laboratorij.

Predstojnik Zavoda Milovan Kubat također je istaknuo izvrsnu suradnju s Ministarstvom hrvatskih branitelja te naglasio kako će se opremanjem i uređenjem novog laboratorija značajno unaprijediti i uspješnost rada Zavoda. „S obzirom na to da ICMP koristi već spomenutu tehnologiju masovnog paralelnog sekvenciranja nabavkom novog uređaja, Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku postaje kompatibilan s njima,“ zaključio je.

Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir,  zahvalila je u ime Saveza Medicinskom fakultetu, Ministarstvu hrvatskih branitelja a osobito ministru Tomi Medvedu na ulaganju u suvremeni laboratorij, te je poručila da je ovo nova nada za obitelji koje još traže svoje najmilije, i da će ovo biti doprinos u konačnom rješenju za one koji su pronađeni a nisu identificirani a i za one koji će tek biti pronađeni.

Kako bi ova ulaganja, u punom obimu, pridonijela rješavanju pitanja nestalih osoba, na kraju je ministar Medved pozvao sve članove obitelji koji to do sada nisu učinili da daju uzorke krvi za potrebe identifikacije njihovih najbližih. Također, apelirao je na sve koji imaju informacije o osobama nestalim u Domovinskom ratu da ih proslijede nadležnim institucijama

Republika Hrvatska putem Ministarstva hrvatskih branitelja vodi postupak traženja za 1866 nestalih osoba, od kojih za 399 smrtno stradalih osoba nije poznato mjesto ukopa, dok je nepoznata sudbina još 1467 osoba.

Foto: HINA

Pisane vijesti