Uručeni ugovori o potpori radu braniteljskih zadruga

  • Slika /slike/Zadruge_dodjela/DSC_0458.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar branitelja Predrag Matić danas je u prostorijama Ministarstva branitelja uručio ugovore o potpori korisnicima Mjere potpore radu zadruga hrvatskih branitelja i veteranskim zadrugama iz Federacije Bosne i Hercegovine.

Mjere potpore zadrugama hrvatskih branitelja kontinuirano se od 2004. godine provode u sklopu Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i djece smrtno stradalih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja. Broj zadruga hrvatskih branitelja povećao se s deset, koliko ih je bilo registrirano u Republici Hrvatskoj 2004. godine, na više od 550 zadruga registriranih u 2014. godini, od čega je do danas 465 zadruga iskoristilo poticajne mjere iz Programa te je u tu svrhu utrošeno 78.010.000,00 kuna. Danas braniteljske zadruge čine više od trećinu svih registriranih zadruga u Republici Hrvatskoj, a njih preko 67% je održivo.
 
Temeljem Javnog poziva za Mjeru potpore radu zadruga hrvatskih branitelja u 2015. godini, zaprimljeno je 19 zahtjeva zadruga, a odobreno je njih deset. Iznos potpore po pojedinoj zadruzi iznosi 150.000,00 kuna te je kroz ovu mjeru ukupno utrošeno 1.500.000,00 kuna. Ugovori su uručeni sljedećim zadrugama: Braniteljska socijalno–radna zadruga SLAVONIJA iz Vrpolja; Poljoprivredna braniteljska zadruga MED MEDO iz Slakovaca; Braniteljska zadruga EKO-ISKRA iz Čeminca; Braniteljska zadruga ZELENI SVIJET iz Zemunika Donjeg; Braniteljska socijalno-radna zadruga PATRIOT iz Požege; braniteljska poljoprivredna zadruga - sportsko ribolovni rekreacijski centar IDILA iz Petrijanca; Braniteljska socijalno-radna zadruga GRANČICA iz Tenje; Braniteljska socijalno-radna zadruga DOLAC SLAVONSKI iz Antunovca; Braniteljska zadruga HOPE iz Rokovaca i Pčelarska zadruga branitelja L&M&L iz Mirkovaca.
 
Program stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i djece smrtno stradalih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja sastavni je dio programa za razvojnu suradnju i humanitarnu pomoć inozemstvu pri Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, pa je, stoga, Ministarstvo branitelja 2013. godine po prvi put objavilo Javni poziv za sufinanciranje rada zadruga branitelja u Federaciji Bosne i Hercegovine. Od 2013. do kraja 2014. godine, Ministarstvo branitelja financijski je, s ukupno 350.000,00 kuna, potpomoglo ukupno pet zadruga s područja Federacije Bosne i Hercegovine, dok su 2015. godini odobrena dva od četiri pristigla zahtjeva te je sveukupno utrošeno 140.000,00 kuna, odnosno, 70.000,00 kuna po zadruzi. Sredstva su odobrena Braniteljskoj zadruzi ZORA iz Jablanice te Braniteljskoj zadruzi BUNICA iz Bune kod Mostara.

Pisane vijesti | Priopćenje | Zadruge hrvatskih branitelja