U Vukovaru obilježena 30. obljetnica pogibije generala Blage Zadre

  • Slika /dokumenti/Nikola/Fotografije - web/IMG-20211016-WA0016.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

„Na nama je prema vrijednostima koje je živio i promicao Blago Zadro, stvarati bolju perspektivu naše domovine, stvarati ozračje gdje su hrvatski branitelji i Domovinski rat najsnažniji temelj samostalne i neovisne Republike Hrvatske,“ poručio je ministar Medved

U Vukovaru je u 16. listopada 2021. obilježena 30. obljetnica pogibije general-bojnika Blage Zadre, na kojoj je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved bio izaslanik predsjednika Vlade.

Uz obitelj generala Zadre te obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, obljetnici su nazočili izaslanik predsjednika RH general-bojnik Željko Živanović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Nikola Mažar, ministar obrane Mario Banožić, zamjenik glavnog ravnatelja policije Željko Prša, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, zadnji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković, saborski zastupnici, predstavnici udruga iz Domovinskog rata i branitelji Vukovara, kao i brojni građani koji su došli iz svih krajeva Hrvatske te Bosne i Hercegovine.

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata izaslanstva su odala počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grobu general-bojnika Blage Zadre i bojnika Alfreda Hilla, prvog zapovjednika Vojne policije u Vukovaru koji je također poginuo 16. listopada 1991. Molitvu na groblju predvodio je fra Slavko Milić, župnik Župe sv. Josipa Radnika, a misa zadušnica služena je u crkvi Gospe Fatimske u Borovu naselju.

Na čuvenoj Trpinjskoj cesti kod spomen-biste general-bojnika Blage Zadre održan je prigodan program “Heroj Trpinjske ceste”, a prigodnim govorom okupljenima se obratio i ministar Tomo Medved.
 
„Blago Zadro živio je sadržajan život prepun vrlina, život usmjeren ka svojoj obitelji. Ali i prije rata do izražaja je dolazila njegova ljudska dimenzija, najprije u radnom kolektivu, u kojem je okupljao ljude oko sebe - prijatelje, kolege, radnike, žitelje Vukovara. U najavi velikosrpske agresije koja će uslijediti, uključio se aktivno i u politički život. Prepoznat među svojim narodom kao čovjek s autoritetom, Blago je pozvao sve ljude da se uključe u stvaranje Hrvatske i njezine bolje perspektive,“ prisjetio se Medved Zadrine prijeratne uloge.
 
„Nažalost, nije imao priliku graditi bolju budućnost u miru, nego se aktivno uključuje u organiziranje obrane svoga Vukovara. I tu njegove vještine upravljanja ljudima, koordiniranja i prepoznavanja prioriteta dolaze do izražaja, ali i njegova hrabrost i odlučnost. U jednoj osobi toliko vrlina koje su mu omogućile da okupi i druge domoljube kako bi zajedno branili svoj grad i svoju domovinu,“ istaknuo je.
 
Podjsetio je da na današnji dan, uz generala Zadru, komemoriramo i žrtvu prvog zapovjednika Vojne policije bojnika Alfreda Hilla te vukovarskog branitelja Zvonka Mlinarića, sjećamo se svih naših hrvatskih branitelja koji su dali sebe, svoje živote i dijelove tijela za slobodu koju danas uživamo.
 
„Na nama je, dragi prijatelji, prema vrijednostima koje je živio i promicao Blago Zadro, stvarati bolju perspektivu naše domovine, stvarati ozračje gdje su hrvatski branitelji i Domovinski rat najsnažniji temelj samostalne i neovisne Republike Hrvatske. I Vladi Republike Hrvatske žrtva Blage Zadre, kao i svih hrvatskih branitelja, inspiracija je i usmjerenje na koji način promišljati, prepoznavati i donositi odluke,“ poručio je ministar Medved.
 
Izrazio je zadovoljstvo što su se Blagi Zadri došli pokloniti ratni zapovjednici i branitelji Vukovara, kao i prijatelji iz cijele Hrvatske Bosne i Hercegovine koji svake godine dolaze kako bi izrazili zahvalu velikom čovjeku koji se zbog svog doprinosa u obrani domovine može svrstati u red hrvatskih povijesnih velikana.
 
„Blago je pripadao našoj generaciji koja je dobila povijesnu priliku ostvariti san našeg nacionalnog bića, stvoriti samostalnu i suverenu Hrvatsku. I zato, čuvajmo ju, dajmo svaki dan najbolje od sebe, dajmo svoj doprinos da bude onakva kakvu je želio Blago Zadro i svi naši poginuli, nestali i umrli hrvatski branitelji,“ kazao je Medved te podsjetio kako Hrvatska još uvijek traga za 1856 osoba iz Domovinskog rata, istaknuvši kako je pronalazak naših nestalih naš prioritet na kojem predano radimo te pozvao sve da pomognu kako bi obitelji nestalih napokon saznale istinu o sudbini svojih najmilijih.
 
„Nakon 30 godina, kad zastanemo na trenutak i proanaliziramo što smo sve kao narod proživjeli i kakvu smo žrtvu podnijeli, možemo zaključiti da je Hrvatska  realizirala većinu svojih strateških ciljeva, ali važno je da sačuvamo svoje zajedništvo, to je naše najveća snaga, da budemo ponosni na ono što smo kao narod postigli. Puno je toga što nam još predstoji, i zato nam treba mudrosti da prepoznamo prioritete i nađemo načina kako ćemo odgovoriti na sve nove izazove. Ali važno je da ne gubimo optimizam i da se hrabro suočimo sa svim izazovima i odgovornostima koji su pred nama,“ poručio je ministar Medved.
 
Priogdnim govorima okupljenima su se obratili i izaslanici predsjednika Republike i predsjednika Hrvatskog sabora te predsjednik Savjeta za branitelje Grada Vukovara, a na kraju su svi zajedno odali počast i na mjestu pogibije generala Zadre, gdje su također zapaljene svijeće u spomen na legendarnog ratnog zapovjednika s Trpinjske ceste.

Foto: MORH/J. Kopi
 
 

Pisane vijesti