U Vukovaru obilježena 29. obljetnica pogibije generala Blage Zadre

  • Slika /FOTOGRAFIJE/Obljetnica_Zadro/50494096287_6f7a338d42_o.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

"Ime Blage Zadre zauvijek će ostati u hrvatskom narodu kao usmjerenje, motiv i poticaj", ustvrdio je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, rekavši kako je najveći prioritet Vlade potraga za nestalima iz Domovinskog rata, pa se neće stati s aktivnostima na otkrivanju sudbine još 1869 nestalih.

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata i Trpinjskoj cesti u Vukovaru je u petak, 16. listopada 2020. godine obilježena 29. obljetnica pogibije general-bojnika Blage Zadre.

Uz članove obitelji generala Zadre, članove obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, hrvatske branitelje i predstavnike udruga iz Domovinskog rata, obljetnici su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, kao izaslanik predsjednika Vlade, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, izaslanik predsjednika Republike general pukovnik Mate Pađen, ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić-Radman, ministar obrane Mario Banožić, saborski zastupnici, državni tajnik Stjepan Sučić, predstavnici jedinica regionalne i lokalne samouprave iz Hrvatske te Bosne i Hercegovine, kao i brojni okupljeni u čast heroja s Trpinjske ceste.

Izaslanstva su vijence položila na grobu generala Blage Zadre i bojnika Alfreda Hilla, a misa zadušnica za generala Zadru i sve poginule, ubijene i nestale vukovarske branitelje služena je u crkvi Gospe Fatimske u Borovu naselju.

U znak sjećanja na herojstvo generala Zadre, u Vukovaru je održan i prigodan program “Heroj Trpinjske ceste”.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved pozvao je na zajedništvo rekavši kako je Blago Zadro inspiracija svim članovima Vlade i usmjerenje na koji način se nositi s izazovima.

„Životni stil, ideale i način na koji je general bojnik Blago Zadro vidio Hrvatsku, po mnogo čemu možemo i primijeniti i danas 2020. godine. Vrlo je važno da uvijek pronosimo istinu o postojanju generacija i takvih ljudi kao što je bio general bojnik Blago Zadro”, izjavio je nakon polaganja vijenaca potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Medved.

"Ime Blage Zadre zauvijek će ostati u hrvatskom narodu kao usmjerenje, motiv i poticaj", ustvrdio je, rekavši kako je najveći prioritet Vlade potraga za nestalima iz Domovinskog rata, pa se neće stati s aktivnostima na otkrivanju sudbine još 1869 nestalih.

Naglasio je da se od svih u Hrvatskoj očekuje da promiču ideale za koje je živio Blago Zadro i domoljublje kojim se rukovodio u obrani Vukovara i Hrvatske.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvatske izvan Hrvatske Zvonko Milas poručio je kako je Zadro postao uzor mladima bez nametanja i nekakve propagande, već onime što je bio, tih i miran čovjek iz Hercegovine, koji je vlastitim primjerom svjedočio život koji je živio.

General Pađen kazao je kako su domoljublje i nesebična hrabrost generala Zadre i bojnika Hilla bili uzor njihovim vojnicima.

“Dao je izniman doprinos u obrani Vukovara. General je postao heroj pokazavši kako se brani domovina pod svaku cijenu. Hvala svim okupljenima koji se danas ovdje u Vukovaru sjećaju svih naših junaka i njihove žrtve”, rekao je general.

Prisjetivši se požrtvovnosti i hrabrosti koju je general Zadro pokazao na početku Domovinskog rata, ministar obrane Banožić zahvalio se obitelji Zadro koja je podnijela ogromnu žrtvu u Domovinskom ratu i kako kaže, uvjeren je kako to naši građani nikada neće zaboraviti.
 
Foto: MORH/J. Kopi
 

Pisane vijesti