U Vukovaru obilježen Međunarodni dan nestalih osoba i Dan sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu

  • Slika /Dokumenti 2022/Vukovar 30082022___0025.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

„Rješavanje pitanja osoba nestalih u Domovinskom ratu za nas je prioritet od kojega nikada nećemo odustati,” poručio je ministar Medved, dodavši da će Ministarstvo hrvatskih branitelja uz čvrstu potporu Vlade ustrajati na tome dok se ne pronađu svi naši nestali

Međunarodni dan nestalih osoba i Dan sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu obilježen je 30. kolovoza 2022. u Vukovaru, uz potporu i pokroviteljstvo Ministarstva hrvatskih branitelja, Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar, Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara te Međunarodnog odbora Crvenoga križa i Hrvatskog Crvenoga križa.
 
Uz članove obitelji nestalih hrvatskih branitelja i civila, obilježavanju su nazočili izaslanik predsjednika Vlade potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved sa suradnicima, izaslanik predsjednika Republike general Željko Ljubas, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora saborska zastupnica Marijana Balić, izaslanik ministra obrane general Željko Živanović, izaslanica ministra pravosuđa i uprave Vedrana Šimundža Nikolić, vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić i zamjenik osječko-baranjskog župana Mato Lukić, gradonačelnik Vukovara i saborski zastupnik Ivan Penava, predstavnici Grada Zagreb te drugih gradova i općina, predstavnici Crvenoga križa, braniteljskih i stradalničkih udruga te drugi uzvanci.

Obilježavanje je počelo odavanjem počasti kod središnjeg spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskom ratu gdje su izaslanstva položila vijence, a potom je u crkvi sv. Filipa i Jakova služena misa za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civilne žrtve, koju je predvodio vukovarski župnik i gvardijan fra Ivica Jagodić.
 
U organizaciji Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i Udruge Vukovarske majke u partnerstvu sa Zajednicom udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskoga rata te Udrugom djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskoga rata na središnjem gradskom trgu održan je prigodan program u sklopu kojega su se obratili organizatori i najviši uzvanici, a Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja predstavila je svoje aktivnosti i opremu koja se koristi u potrazi za nestalima.
 
Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved istaknuo je napore i postigunća Ministarstva hrvatskih branitelja u traganju za osobama nestalim u Domovinskom ratu, pri čemu je ukazao na unaprjeđenje tehnologije i modernizaciju opreme te jačanje ljudskih resursa, kao i na važnost međuresorne suradnje svih tijela uključenih u taj iznimno osjetiljiv i složen proces te zahvalio svima koji se bave ovim izuzetno teškim, ali nadasve humanim pitanjem.
 
“Sama činjenica da se i danas, 27. godinu od završetka rata okupljamo ovim povodom ukazuje na svu težinu i složenost pitanja nestalih osoba,” kazao je, istaknuvši pritom partnerstvo i suradnju s udrugama koje okupljaju obitelji nestalih hrvatskih branitelja i civila te im je posebno zahvalio na povjerenju koje ukazuju njemu i djelatnicima Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvaskih branitelja.
 
Podsjetivši na zločine počinjene tijekom velikosrpske agresije na Hrvatsku u Vukovaru i okolnom području, gdje se i danas traže najveći broj nestalih osoba, gotovo trećina od ukupno 1832 osobe nestale u Domovinskom ratu, istaknuo je kako razmjeri i načini stradavanja te njihovi uzroci trebaju biti duboko utkani u kolektivno pamćenje hrvatskoga naroda.
 
I ovom prilikom ukazao je na nesuradnju Republike Srbije, koja je ključna za rješavanje sudbine nestalih hrvatskih branitelja i civila te pozvao na suradnju koja će osigurati istinski napredak u rješavanju pitanja nestalih, kao i sve koji imaju saznanja da ih podijele s Ministarstvom hrvatskih branitelja ili drugim nadležnim tijelima.
 
„Rješavanje pitanja osoba nestalih u Domovinskom ratu za nas je prioritet od kojega nikada nećemo odustati,” poručio je ministar Medved, dodavši da će Ministarstvo hrvatskih branitelja uz čvrstu potporu Vlade ustrajati na tome dok se ne pronađu svi naši nestali jer, kako je poručio obiteljima nestalih, “njihovo traženje naša je trajna dužnost”. A da će Republika Hrvatska tragati za nestalima i kada ne bude živućih srodnika jamči Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu donesen 2019. godine.

Izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica Marijana Balić istaknula je kako je nazočnost potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja snažan pokazatelj da će Vlada na čelu s premijerom Plenkovićem i dalje ustrajati na rješavanju pitanja nestalih osoba kao i proteklih šest godina.

Govoreći o nužnosti pronalaska svih nestalih kao jedna od onih koji tragaju za svojim najmilijima, poručila je kako njihova žrtva ne smije i neće biti zaboravljena te istaknula: “Pitanje je samo jedno i postavljamo ga glasno – gdje su naši najmiliji?”

U ime predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića zahvalila je svima koji neumorno i predano traže svoje najmiljie, poručivši im: “Vaša predanost, vjera i nada pružaju utjehu da će svi naši nestali naći mir.”

U ime organizatora nazočne je pozdravila predsjednica Saveza Ljiljana Alvir, koja se obratila u ime članova obitelji koji još uvijek traže svoje najmilije, ali i u ime onih koji nisu doživjeli da saznaju istinu o sudbini svojih bližnjih, poručivši: “Sve naše težnje stanu u onu jednu rečenicu – pomozite nam da ih pronađemo!”
 
Istaknula je kako je nužno vratiti nestalima identitet, a obiteljima mir, dodavši kako obitelji traže istinu o svim nestalima te pozvala sve koji imaju saznanja, napose instucije Republike Srbije, da skinu taj teret sa sebe, ali i budućih generacija jer dokle god se ne rješi to otvoreno pitanje iz Domovinskog rata nema ni normalizacije odnosa, zaključila je Alvir.
 
Hrvatskim političarima svih opcija poručila je da budu odgovorni u odnosu prema obiteljima nestalih, istakuvši dobru suradnju s Vladom RH i Ministarstvom hrvatskih branitelja koji, ocijenila je, čine sve što je moguće kako bi se riješilo pitanje nestalih osoba.
 
Zadovoljstvo naporima Vlade i Ministarstva na čelu s ministrom Medvedom izrazila je i predsjednica Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Julijana Rosandić, koja je surađivala i na donošenju Zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata kojim su ispravljene dugogodišnje nepravde spram civilnih stradalnika. Pozvala je sve da i nadalje budu potpora obiteljima koje još uvijek traže svoje bližnje.
 
Predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskoga rata Sandra Rapčak Škomrlj u emotivnom je obraćanju podsjetila kako je odrastati i živjeti bez jednog roditelja: “Godine se redaju jedna za drugom, a njega nema ni na jednoj proslavi. Nije tu ni na dan vjenčanja,… Nije dočekao ni da postane djed. A bio bi dobar djed. Onaj koji razmazi unučad…” Ujedno je istaknula da su rijetki koji razumiju njihovu bol i pokušavaju pomoći: “Ti rijetki su i danas ovdje s nama. Odabrali su ovaj težak put iako nisu nužno morali.”
 
Prigodnim govorima okupljenima su se obratili i vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, koji je istaknuo kako u slučajevima nestalih osoba nema veće tuge od one kada roditelj ne sahrani svoje dijete, te gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, koji je također pohvalio napore i postignuća Ministarstva hrvatskih branitelja na čelu s ministrom Medvedom, kao i  predsjednik Hrvatskog crvenog križa Robert Markt, koji se posebno osvrnuo na činjenicu da je sve manje živih članova obitelji nestalih što nas sve obvezuje da budemo još učinkovitiji u traganju za nestalima.
 
Svi su u svojim obraćanjima apelirali na one koji imaju informacije i bilo kakva saznanja o nestalim osobama ili prikrivenim grobnicama da ih podijele s nadležnim tijelima kako bi se rasvijetlila sudbina još 1832 osobe za kojima se traga, od kojih je nepoznata sudbina njih 1434, a traga se i za posmrtnim ostacima 398 osoba za koje se zna da su smrtno stradali.
 
Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća počast žrtvama odana je i kod spomenika osobama nestalim u Domovinskom ratu u Borovu naselju, čime je ujedno završilo ovogodišnje obilježavanje ovoga spomendana.
 
Međunarodni dan nestalih osoba u Republici Hrvatskoj obilježava se od 2002. godine, a od 2020. godine 30. kolovoza proglašen je i spomendanom kada se obilježava i Dan sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu.

Pisane vijesti