U Vukovaru će se obilježiti 30 godina Bitke za Vukovar

  • Slika /dokumenti/Nikola/Fotografije - web/plakat Vukovar 2021 FINAL-pp.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Sudionici obrane Vukovara pozvani su javiti se u Javnu ustanovu Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar, na broj telefona 032/637-487 i na e-mail bitkazavukovar@mcdrvu.hr

U Ministarstvu hrvatskih branitelja 10. rujna 2021. održana je konferencija za medije na kojoj su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, zadnji zapovjednik obrane Vukovara i ratni zapovjednik 204. brigade HV-a Branko Borković te dr. Iva Pem Novosel iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Tema konferencije bila je najava obilježavanja 30. obljetnice Bitke za Vukovar, koje će se održati 17. i 18. rujna u Vukovaru, u organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova te u suradnji s Vukovarsko-srijemskom županijom i Gradom Vukovarom.
„Vukovar ima posebno važnu ulogu u hrvatskoj povijesti i uspostavi samostalne, neovisne i demokratske države. Simbol je otpora i žrtve, simbol zajedništva u obrani državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta RH u Domovinskom ratu,“ istaknuo je u uvodnom obraćanju ministar Tomo Medved, dodavši da je važno  prepoznati i primjereno vrednovati žrtvu i ulogu Vukovara u uspostavi suvereniteta Republike Hrvatske.

„Vlada je to pokazala nizom mjera koje smo u proteklih pet godina proveli - u Vukovaru i za Vukovar. U prethodnom mandatu donijeli smo Zakon o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta. To je snažna poruka Vlade nacionalnom značaju Vukovara,“ kazao je te dodao kako je jedan od ciljeva Zakona očuvanje trajne uspomene i sjećanja na žrtvu Vukovara u Domovinskom ratu.
Najavio je i sastanak Vijeća za domovinski pijetet, mir i razvoj koji se održava danas u Ministarstvu hrvatskih branitelja, a jedna od tema je obilježavanje 30. obljetnice Bitke za Vukovar.
„Znamo da su u obrani Vukovara sudjelovale i druge hrvatske postrojbe, kao i mnogi branitelji pristigli iz raznih krajeva naše domovine i šire, a obilježavanjem Bitke za Vukovar odajemo zasluženo priznanje svim sudionicima obrane jer herojska obrana Vukovara utkana je u konačnu pobjedu Hrvatske u Domovinskom ratu,“ kazao je ministar Medved, dodajući da će se u Vukovaru ujedno obilježiti 30. obljetnica 204. brigade Hrvatske vojske.
Ministar Medved ujedno je predstavio prigodan program kojim će se obilježiti ova značajna obljetnica, o čemu su detaljnije govorili i drugi sudionici konferencije, a o važnosti Bitke za Vukovar govorio je i zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković – Mladi Jastreb.

Borković je zahvalio Vladi RH i resornim ministarstvima (MHB, MORH i MUP) na potpori u obilježavanju Bitke za Vukovar kao temelja stvaranja hrvatske države te pozvao sve sudionike obrane Vukovara da dođu na obilježavanje 18. rujna u Vukovar, kao i članove obitelji poginulih, nestalih i umrlih branitelja Vukovara te sve građane, kako bi ovu važnu obljetnicu obilježili dostojno i ponosno.

Ministar obrane Mario Banožić predstavio je aktivnosti i angažman Hrvatske vojske na obilježavanju 30 godina Bitke za Vukovar, na kojem će sudjelovati sve grane HV-a, od borbenih aviona MiG-21 i akrogrupe Krila Oluje, broda iz sastava riječne flotile pa do sredstava i opreme koji će biti izloženi na taktičko-tehničkom zboru Hrvatske vojske i policije.
Posebno se osvrnuo na dovršetak projekta izgradnje, uređenja i opremanja vojarne 204. brigade HV-a u Vukovaru, podsjetivši kako se naporima Vlade u prošlom mandatu Hrvatska vojska vratila u Vukovar i prvi put ušla u vojarnu, koja od tada s ponosom nosi ime 204. brigade Hrvatske vojske. Tada je to bila Inženjerijska satnija Gardijske oklopno-mehanizirane brigade HV-a, a kao što je tada i najavljeno, sada se iz Vinkovaca u Vukovar izmješta i Inženjerijska bojna GOMBR-e. Istaknuo je kako je realizacija projekta počela 2016. godine, a u projekt je uloženo nešto više od 50 milijuna kuna te najavio daljnje opremanje i razvoj Hrvatske vojske koja danas ima ono o čemu su hrvatski branitelji prije 30 godina mogli samo sanjati, zaključio je ministar Banožić.
Istaknuo je kako Ministarstvo obrane podržava hrvatske branitelje te zahvalio ministru Medvedu i zapovjedniku obrane Vukovara Branku Borkoviću na inicijativi da se obilježi ova važna obljetnica te i na taj način da značaj i Hrvatskoj vojsci, koja će i ovom prigodom pokazati svoj napredak u proteklih 30 godina.

O angažmanu policije, kako u prigodnom programu tako i u osiguravanju svih događanja toga dana u Vukovaru, govorio je glavni ravnatelj policije Nikola Milina, koji je ujedno istaknuo kako se upravo danas u Vukovaru održava natjecanje za najspremnije pripadnika i pripadnicu Ministarstva unutarnjih poslova, što je još jedan pokazatelj koliko važnosti ova Vlada pridaje Vukovaru.
„Čast mi je danas biti ovdje ali to je i trajna obveza svakog glavnog ravnatelja policije – podsjećati da ulogu i značaj hrvatske policije u Domovinskom ratu pa i u Bitki za Vukovar. U ranijoj povijesti nije poznat slučaj da je policija odigrala toliko značajnu ulogu u obrani vlastite zemlje kao što je to Hrvatska policija u Domovinskom ratu. Hrvatska je policija bila zamašnjak obrane i temelj na kojem je izrasla pobjednička Hrvatska vojska,“ kazao je Milina te podsjetio da je na vukovarskom području tijekom 100 dana obrane hrvatska policija dala svojih 97 sinova - poginulih i nestalih u obrani Vukovara.
„Nakon obrane, hrvatska je policija odigrala važnu ulogu u mirnoj reintegraciji, a danas kroz očuvanje javnog reda i mira te mnogobrojne preventivne aktivnosti – naše ministarstvo je aktivan dionik – stvaranja društva tolerancije, nenasilja i uvažavanja,“ istaknuo je zaključno glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

Epidemiologinja dr. Iva Pem Novosel iz HZJZ-a zaključila kako nema nikakvih prepreka za održavanjem svih događanja planiranih programom obilježavanja 30 godina Bitke za Vukovar, budući da se sve održava na otvorenom prostoru, te je pozvala sve na pridržavanje već poznatih epidemioloških mjera, kako prilikom dolaska u Vukovar tako i tijekom središnje svečanosti.
Na kraju su još jednom pozvani svi branitelji Vukovara koji su u mogućnosti da se odazovu, a program središnje svečanosti moći će se pratiti i u izravnom prijenosu Hrvatske televizije. Kako bi se organizirao njihov prihvat i sudjelovanje na središnjoj svečanosti, sudionici obrane Vukovara pozvani su javiti se u Javnu ustanovu Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar, na broj telefona 032/637-487 i na e-mail bitkazavukovar@mcdrvu.hr

FOTO: HINA


Pisane vijesti