U Splitu proslavljena 32. obljetnica ustrojavanja 4. gardijske brigade

  • Slika /Dokumenti 2023/HN20230428024882.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

"Raduje me danas ovdje gledati u zajedništvu veterane 4. gardijske brigade, njihove zapovjednike i vidjeti da su u sinergiji s njihovom udrugom. Na poseban način sam sretan promatrati prisegu mladih pripadnika. To je garancija da je duh pobjednika i dalje prisutan u Hrvatskoj vojsci", poručio je ministar Medved

Četvrta gardijska brigada ​proslavila je 28. travnja 2023. u svojoj nekadašnjoj vojarni na Dračevcu 32. godišnjicu ustrojavanja, a svečanosti je nazočio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ujedno izaslanik predsjednika Vlade.

U organizaciji Gardijske mehanizirane brigade HV-a održana je svečana prisega i dodjela 50 crvenih beretki, među kojima je 20 uručeno mladim pripadnicima Bojne Pauci, a tom prigodom održan je i moto-defile te padobranski skokovi. U sklopu svečanosti položeni su i vijenci ispred spomen kapelice sv. Križ, te pročitana imena poginulih. 

Minista Medved čestitao je pripadnicima 4. gardijske brigade njihov dan. Na poseban način danas izražavamo zahvalu i poštovanje, a naše misli i molitve su s obiteljima pripadnika brigade koji su izgubili živote za slobodu koju danas imamo, naglasio je.

Medved: Duh pobjednika i dalje prisutan u Hrvatskoj vojsci

Istaknuo je impresivan ratni put 4. gardijske brigade. "Raduje me danas ovdje gledati u zajedništvu veterane 4. gardijske brigade, njihove zapovjednike i vidjeti da su u sinergiji s njihovom udrugom. Na poseban način sam sretan promatrati prisegu mladih pripadnika. To je garancija da je duh pobjednika i dalje prisutan u Hrvatskoj vojsci", poručio je ministar Medved.

Z​apovjednik 3. mehanizirane bojne Pauci bojnik Ivica Armanda​ je tijekom obraćanja mladim vojnicima među ostalim rekao​ da su se obvezali na domoljublje, čast i poštenje, dostojanstvo, odgovornost, požrtvovnost i ustrajnost, odvažnost i odanost, a to su temeljna načela i vrijednosti hrvatskog vojnika definirana etičkim kodeksom.

Predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade Borislav Lapenda rekao je kako su ponosni na svoj ratni put, na 200 svojih pripadnika koji su dali život za Hrvatsku, ali i na ovaj današnji dan.

"Veselimo se što možemo sa svojim suborcima podijeliti ovaj dan da popričamo, družimo se i vidimo koje probleme imamo. Naša je udruga jako aktivna. Imamo šest podružnica, sjedište nam je u Splitu, a imamo i svoj Moto klub, Ronilački klub, Klub djece i mladih koji volontiraju. Trenutno najviše radimo humanitarno. Postojimo kako bismo očuvali lik i djelo naših poginulih suboraca", kazao je Lapenda.

Na Dračevcu su bili i predsjednik Republike Zoran Milanović, načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general pukovnik Boris Šerić, ratni zapovjednik Četvrte Damir Krstičević i brojni drugi.

Svečanost je završila svetom misom, a potom je na Medicinskom fakultetu održana svečana akademija, na kojoj je također sudjelovao ministar Medved te je i tom prigodom čestitao Paucima 32. obljetnicu ustrojavanja njihove brigade.

​Četvrta gardijska brigada osnovana je na današnji dan 1991. godine. Imali su 7400 pripadnika, 200 poginulih, te 1600 ranjenih. Borili su se na svim važnijim ratištima u Hrvatskoj, a njom je među ostalim zapovijedao general bojnik Ivo Jelić, general zbora Mirko Šundov, general bojnik Damir Krstičević i brigadir Ante Kotromanović. Legenda i heroj 4. gardijske brigade bio je Andrija Matijaš Pauk po kojem je brigada, poznata po crvenim beretkama, dobila ime. Ostat će upamćena izjava ratnog ministra Gojka Šuška koji je rekao da Hrvatska vojska ima sedam brigade, a Četvrta je udarna.

Ftoto: HINA



Pisane vijesti