U Sinju otvoren Veteranski centar – drugi u Hrvatskoj

  • Slika /Dokumenti 2023/HN20230127893995.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

"Izgradnja Veteranskih centara naš je izraz zahvale za dar slobode koja je ostvarena žrtvom hrvatskih branitelja”, poručio je ministar Medved

Drugi veteranski centar u Hrvatskoj, vrijedan  8,46 milijuna eura,  otvoren je 27. siječnja 2023. u Sinju, a svečanom otvorenju nazočili su predsjednik Vlade Andrej Plenković i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te brojni uzvanici. 

Uz obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, ratne zapovjednike s područja Cetinske krajine i hrvatske branitelje, na prigodnoj svečanosti u Veteranskom centru Sinj bili su i potpredsjednik Sabora Ante Sanader, ministri Davor Filipović i Šime Erlić, državni tajnici u Ministarstvu hrvatskih branitelja Darko Nekić i Špiro Janović, general Damir Krstičević, general Josip Lucić, ravnatelj JU Veteranski centar, voditelj sinjskog centra Igor Vidalina, župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, gradonačelnik Sinja Miro Bulj, državni tajnici, saborski zastupnici načelnici općina i predstavnici udruga iz Domovinskog rata te sinjski alkari, kao i prvi korisnci usluga Veteranskog centra u Sinju.

Plenković: Vraćamo još deset posto od smanjenih braniteljskih mirovina

"Veteranski centar u Sinju još je jedan znak poštovanja prema svemu što su branitelji učinili za slobodu i demokraciju Hrvatske, a što današnje generacije uživaju. Kroz idućih nekoliko godina izdvojit ćemo i dodatna sredstva iz financijske perspektive 2021.-2027., uložiti u još tri veteranska centra”, rekao je premijer Plenković te zahvalio ministru Medvedu na uspješnoj realizaciji tog projekta.

Tom prigodom premijer je najavio da će ukinuti i zakon kojim je smanjena mirovina po posebnim propisima za oko 62 tisuće branitelja i obitelji i vratiti deset posto: "Prvih pet posto 1. srpnja ove godine, a drugih 1. siječnja 2024. godine, i to nakon što smo na početku prvog mandata vratili 10 posto koji su bili ukinuti".

Medved: Izgradnja veteranskih centara zahvala je braniteljima za slobodu

Ministar branitelja Tomo Medved zahvalio je braniteljima za slobodu, posebno je istaknuo žrtvu onih koji su svoje živote položili na oltaru domovine te poručio kako su današnje generacije dužne osnaživati povezanost koja je snaga ovog društva.

U svojim obraćanjima premijer Plenković i ministar Medved prisjetili su se važnosti vojne akcije Peruča te podsjetili na junaštvo hrvatskih branitelja koji su sudjelovali u toj akciji i u oslobađanju sinjskih vojarni, kao i svih poginulih branitelja Cetinske krajine.

"Izgradnja Veteranskih centara naš je izraz zahvale za dar slobode koja je ostvarena žrtvom hrvatskih branitelja”, poručio je ministar Medved te dodao: “Ponosan sam što smo izgradili i opremili centar baš na prostoru nekadašnje vojarne koju su sinjski branitelji oslobodili u ljeto 1991., i to uoči obilježavanja 30. obljetnice akcije Peruča koja je bila od presudne važnosti za ovaj kraj i obranu od velikosrpske agresije".

Odana počast poginulim hrvatskim braniteljima

Na svečanosti su se obratili i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban te sinjski gradonačelnik Miro Bulj, a prostorije Veteranskog centra blagoslovio je generalni vikar splitsko-makarske nadbiskupije mons. Franjo - Frankopan Velić.

Prigodan program moderirao je akademski glumac Pere Eranović, sin poginulog hrvatskog branitelja, dok su u glazbenom dijelu nastupili Policijska klapa “Sv. Mihovil” i sopranistica Brabara Suhodolčan Vrbički uz klavirsku pratnju Ive Kralja.

U prostoru sinjskog centra postavljena je i prigodna izložba ratnih fotografija Kluba žena Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Splitsko-dalmatinske županije pod nazivom “Žena, majka, ratnica”.

Uoči svečanosti polaganjem vijenca i cvijeća te paljenjem svijeća odana je počast kod spomen-obilježja poginulim braniteljima Ivanu Kamberu i Luki Ercegu te svim hrvatskim braniteljima sinjskoga kraja u Spomen-parku hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, kao i kod bisti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i ratnog ministra obrane Gojka Šuška, a molitvu je predvodio sinjski gvardijan Marinko Vukman.
 
Nastavlja se širenje mreže veteranskih centara u Hrvatskoj

Ministarstvo hrvatskih branitelja, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, provodi projekt Uspostave veteranskih centara u Hrvatskoj kojim je obuhvaćena izgradnja, uređenje i opremanje četiri veteranska centra - u Šibeniku, koji je otvoren u lipnju prošle godine, Sinju te Petrinji i Daruvaru.

Ukupna vrijednost projekta je 45 milijuna eura, od čega je 85 posto sufinancirano sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a sva četiri centra moći će godišnje primiti više od 12 tisuća korisnika na dnevne i višednevne rehabilitacije.

Kapacitet sinjskog veteranskog centra je 130 ležajeva, a ondje će se provoditi program rehabilitacije i drugih oblika oporavka hrvatskih ratnih vojnih invalida, branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata.

U centru je trenutno zaposleno tridesetak osoba, usluge i brojne sadržaje moći će koristiti više od 2.500 korisnika godišnje, a stigla je i prva skupina korisnika, njih dvadesetak iz slavonskih županija. 

Kako je najavio ministar Medved, nastavlja se širenje mreže veteranskih centara u Republici Hrvatskoj, za što su osigurana sredstva i u novoj financijskoj perspektivi Europske unije.

FOTO: HINA/VLADA RH
 
 

Pisane vijesti