U Sinju obilježena 34. obljetnica Samostalnog zrakoplovnog voda 4. brigade ZNG-a

  • Slika /MHB foto/Sinj 17.10.2024.____0100.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

„Ustrojavanjem ovog voda stvorena je čvrsta jezgra koja je postavila temelje današnjeg HRZ-a. U najkritičnijim trenucima, kada je naš narod tražio zaštitu i sigurnost, pripadnici ovog voda pokazali su iznimnu hrabrost i odlučnost, a njihova neustrašivost u izvođenju zadaća iz zraka, uz ograničena sredstva i u iznimno teškim uvjetima, postala je simbol otpora i obrane“, poručio je državni tajnik Bašić

Prigodnim programom u organizaciji Udruge veterana 4. gardijske brigade, u Sinju je obilježena 34. obljetnica ustrojavanja Samostalnog zrakoplovnog voda 4. brigade Zbora narodne garde, a uz pripadnike postrojbe i obitelji poginulih pripadnika svečanosti je nazočio državni tajnik Zlatan Bašić u Ministarstvu hrvatskih branitelja, ujedno izaslanik predsjednika Vlade te potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja.

Svečanost je počela u bazilici Čudotvorne Gospe Sinjske misom za pripadnike te postrojbe, kao i za sve poginule i umrle hrvatske branitelje, a misu je predvodio fra Antonio Mravak, župnik župe Gospe Sinjske.

Polaganjem vijenaca kod spomenika „Slomljeno krilo“ u naselju Šimci odana je počast na mjestu pogibije hrvatskih branitelja Branka Fridela, Borisa Kekeza, Davora Šabića, Mladena Škalice i Bojana Vojvode, pripadnika Samostalnog zrakoplovnog voda koji su na jednoj od letačkih zadaća tragično poginuli u padu zrakoplova 26. siječnja 1992.  

Vijence su položili obitelji poginulih zrakoplovaca s predstavnicima Udruge obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja te brojna izaslanstva, a tijekom komemoracije nadletjelo je pet zrakoplova aeroklubova Split i Sinj u čast petorice poginulih pripadnika Voda, ujedno njihovih članova.

Počast je odana i kod spomenika na Aerodromu Piket, gdje je nakon preleta Rafalea održan i prigodan zrakoplovni program koji su pripremili članovi Aerokluba Sinj sa  skokovima padobranaca s ratnim zastavama 4. brigade i RH.

Zapovjednik Samostalnog zrakoplovnog voda umirovljeni brigadir Matko Raos rekao je da su kroz postrojbu prošla 42 pripadnika, od kojih su njih sedmorica poginula, osam ih je bilo ranjeno, a četvorica su preminula.

„Osnivanjem ovog voda stvorena je čvrsta jezgra koja je postavila temelje današnjeg Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. U najkritičnijim trenucima, kada je naš narod tražio zaštitu i sigurnost, pripadnici ovog voda pokazali su iznimnu hrabrost i odlučnost, a njihova neustrašivost u izvođenju zadaća iz zraka, uz ograničena sredstva i u iznimno teškim uvjetima, postala je simbol otpora i obrane“, rekao je državni tajnik Bašić.

Samostalni zrakoplovni vod djelovao je u 4. brigadi ZNG-a od lipnja 1991. do veljače 1992., a brojio je 18 pripadnika raspoređenih u dvije skupine. Bili su sudionici svih borbenih događanja, od Maslinice do oslobađanja juga Dalmacije, posebice u pripremi borbenih djelovanja u Oluji gdje izvršili brojne ključne i zahtjevne zadaće, a svojim zrakoplovom otvorili su i prvu liniju u prijevozu putnika po oslobođenju Zračne luke Zadar do kraja rata. Prvi avioni tzv. JNA oboreni su iznad Slavonije streljivom koji su osvojili na otoku Šolti u kolovozu 1991. Do Sarajevskog primirja izveli su 164 leta ostvarivši oko 180 sati naleta.



Pisane vijesti