U Rakitju postavljena spomen-ploča pripadnicima 204. brigade poginulim na Kupresu i u Bosanskoj Posavini

  • Slika /Dokumenti 2023/Otvoreni Javni poziv/PSX_20230411_111945.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

„Imena koje su ovdje ispisana svjedoče hrabrosti i odlučnosti, koji su svoju ljubav prema Hrvatskoj iskazali tamo gdje je bilo najpotrebnije, bez obzira gdje su rođeni“, poručio je ministar Medved

U vojarni „Vitez Damir Martić“ u Rakitju 11. travnja 2023. postavljena je spomen-ploča poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, pripadnicima 204. A brigade HV-a smrtno stradalim na Kupresu i u Bosanskoj Posavini u travnju i kolovozu 1992. godine.

Spomen-ploču s imenima 24 pripadnika 204. brigade postavljanjem vijenca simbolično su otkrili potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministar obrane Mario Banožić zajedno s Katom Zadro, čiji je sin Robert poginuo na Kupresu.

Uz obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, prigodnoj svečanosti nazočili su zapovjednik obrane Vukovara i ratni zapovjednik 204. brigade HV-a Branko Borković, državni tajnici Darko Nekić i Zvonko Milas, saborski zastupnik Nikola Mažar, predstavnici MORH-a i Hrvatske vojske te pripadnici 204. vukovarske brigade.

„Ovaj simbolični čin izraz je našeg poštovanja i zahvalnosti poginulim i nestalim pripadnicima 204. brigade, koji su dali nemjerljiv doprinos u obrani naše domovine i našeg naroda u Bosni i Hercegovini, gdje su i zaustavljeni njihovi životi. To je još jedan trajan podsjetnik na Domovinski rat i spomen na poginule pripadnike legendarne 204. vukovarske brigade, koja je svoju slavu stekla tijekom herojske obrane Vukovara“, istaknuo je ministar Medved te dodado da je spomen-ploču postavilo Ministarstvo hrvatskih branitelja na prijedlog Udruge ratnih veterana 204. vukovarske brigade.

Podsjetio je da su i nakon okupacije grada mnogi branitelji Vukovara i pripadnici 204. brigade nastavili svoj ratni put, a mnogi se s bojišta nisu vratili. „Imena koje su ovdje ispisana svjedoče hrabrosti i odlučnosti, koji su svoju ljubav prema Hrvatskoj iskazali tamo gdje je bilo najpotrebnije, bez obzira gdje su rođeni“, kazao je Medved, poručivši da nikada nećemo zaboraviti naše žrtve, koji su naša trajna inspiracija i motivacija u svakodnevnim naporima za bolju i prosperitetniju Hrvatsku, kao i uzor mladim generacijama.

Govoreći o nemjerljivo doprinosu legendarne 204. brigade HV-a na ratištima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, ministar Banožić u ovoj prigodi naglasio je sustavnu i kvalitetnu suradnju Ministarstva obrane s hrvatskim braniteljima koja je posebno vidljiva u procesima modernizacije i opremanja Hrvatske vojske.

„Današnji događaj poruka je i kako imamo odgovornost graditi još moderniju i snažniju Hrvatsku vojsku. S osvrtom na sve ono što su i kako su činili hrvatski branitelji za vrijeme Domovinskog rata, vjerujem kako zajedno možemo učiniti puno. Rat u Ukrajini nitko nije očekivao stoga nam je to poruka kako se su obrambeni sustav mora ulagati sustavno, što ćemo i dalje činiti“, poručio je Banožić, zaključivši kako mu je drago što hrvatski branitelji uvijek iskazuju interes za teme koje se tiču obrambenog resora, odnosno njegovo unapređenje i poboljšanje.

„Ovo je jedan od koraka završetka kolektivnog sjećanja jer ipak smo mi generacija koja treba biti ponosna na svoja djela, jer smo zaorali duboko u brazdu koja se rijetko viđa u povijesti naroda, a to je samostalna, moderna i neovisna hrvatska država“, istaknuo je zapovjednik obrane Vukovara i ratni zapovjednik 204. vukovarske brigade Branko Borković – Mladi Jastreb.

Spomen-ploču blagoslovio je vojni kapelan Zdravko Berić, a u sklopu prigodnog programa nastupila je sporanistica Barbara Suhodolčan Vrbički uz klavirsku pratnju.

Autor spomen-ploče je kipar Radivoj Jovičić, ujedno autor spomen-obilježja postavljenog u neposrednoj blizini u rujnu prošle godine, u spomen sudionicima Bitke za Vukovar iz redova 204. vukovarske brigad koji su u toj vojarni boravili od ožujka do studenoga 1992. godine.  


Foto:MORH/F. Klen

Pisane vijesti