U Pakracu obilježena 32. godišnjica početka Domovinskog rata

  • Slika /Dokumenti 2023/HN20230301941883.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

„Neizmjerno sam ponosan što sam dio tog naraštaja i kao pripadnik postrojbe koja je  prije 32 godine u Pakracu svojom spremnošću i odlučnošću pokazala snagu hrvatskog jedinstva“, poručio je ministar Medved

U Pakracu je 1. ožujka 2023. obilježena 32. godišnjica početka Domovinskog rata, a uz hrvatske branitelje te obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja obilježavanju je nazočio izaslanik predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te brojni predstavnici državnih institucija, gradova i općina.

U sklopu obilježavanja služena je sveta misa za poginule hrvatske branitelje u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, a potom je održan Mimohod pobjednika, nakon čega je odana počast kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na središnjem gradskom trgu, a potom je održan i prigodna program uz obraćanja najviših uzvanika.

Pozdravljajući sve u ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministar Medved podsjetio je da je Domovinski rat počeo u Pakracu skidanjem hrvatske zastave sa zgrade policije i postavljanjem srpske zastave “koja ovdje nikada nije pripadala niti će pripadati”, dodavši da su pobunjenici imali namjeru rušiti institucije hrvatske države i njezine demokratske izabrane vlasti.

Posebno je zahvalio ratnim pripadnicima Specijalne policije i svim pripadnicima redarstvenih snaga koji su sudjelovali u intervenciji i oslobađanju  policijske postaje u Pakracu, kao i svima koji su se odazvali i stali u obranu domovine.

„Ta zahvalnost i poštovanje nije deklaratorna, ona se odražava sadržajno i konkretno nizom mjera koje Vlada prepoznaje kao dug najzaslužnijima za slobodu koju danas uživamo“, kazao je ministar Medved te dodao kako je neizmjerno ponosan što je dio tog naraštaja i kao pripadnik postrojbe koja je  prije 32 godine u Pakracu svojom spremnošću i odlučnošću pokazala snagu hrvatskog jedinstva.

„Pokazali smo neprijatelju da je Hrvatska zemlja za koju smo spremni svi položiti svoje živote. Ti ideali koji su i danas u našim svježim sjećanjima motiv su nam bili i ostali, i s ponosom možemo naglasiti - mi smo pobjednici u Domovinskom ratu. Domovinski rat trajno nas je obilježio, posljedice i danas osjećamo, ali izborili smo svoju slobodu i neovisnost, imamo svoju državu, a žrtve koje smo podnijeli zauvijek nas obvezuju“, poručio je Medved.

Osvrnuo se i na najvažnija postignuća Hrvatske kao što je članstvo u euroatlantskim asocijacijama te pozvao sve da i nadalje u zajedništvu i odgovorno doprinose daljnjem razvoju hrvatske države i društva, „ne zaboravljajući žrtvu koju smo podnijeli kako bi, kao ponosan narod bili svoji na svome“.
 
Prigodnim govorima obratili su se i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Ante Deur, general Josip Lucić te gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević.

Ovogodišnje obilježavanje održano je u organizaciji Grada Pakraca i Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika, pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja i Ministarstva unutarnjih poslova.

Obilježavanje se održava u spomen na događaj kada su pobunjeni Srbi u noći 1./ 2. ožujka 1991. napali Policijsku postaju Pakrac, koja je oslobođena brzom intervencijom specijalnih postrojbi iz Rakitja, Lučkog i Bjelovara, a pobunjenici su protjerani iz grada.

Foto: HINA

Pisane vijesti