U Pakracu obilježena 30. obljetnica početka Domovinskog rata

  • Slika /dokumenti/Nikola/50996596107_dc71af3e8c_o.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Na središnjem trgu u Pakracu, u nazočnosti hrvatskih branitelja te obitelji poginulih i nestalih branitelja i državnog vrha, pod pokroviteljstvom Vlade 2. ožujka 2021. obilježena je 30. obljetnica početka Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj.

Obljetnici su nazočili predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić, izaslanik predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OSRH, ujedno posebni savjetnik predsjednika za veterane Domovinskog rata general Marijan Mareković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik Ante Deur, izaslanica potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova državna tajnica u MUP-u Irena Petrijevčanin Vuksanović, načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj, zamjenik glavnog ravnatelja policije Željko Prša, ministri u Vladi RH, predstavnici Požeško-slavonske županije i Grada Pakraca te braniteljskih udruga.

U prigodnom obraćanju predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je kako se obilježava velika obljetnica koja je i prigoda da se prisjetimo početaka agresije na tada mladu hrvatsku demokraciju i početaka obrane Hrvatske. “Ovo je prilika da u Pakracu, gdje je sve počelo, odamo priznanje i počast svim hrvatskim braniteljima, osobito svima onima koji su branili ovaj drevni hrvatski grad i okolna mjesta,” poručio je Plenković. Osvrnuvši se na povijesni kontekst događaja koji su prethodili oružanoj pobuni u Pakracu, prisjetio se i prvog predsjednika Hrvatske dr. Franje Tuđmana i njegove vizije hrvatske države.

Predstavnik sudionika događanja u Pakracu iz ožujka 1991. godine Stipan Grgić istaknuo je kako je to ujedno prigoda upoznati mlade i sve one koji ne znaju s činjenicom kako se na ovom mjestu počela pisati novija hrvatska povijest. “Trideset godina je prošlo, a sjećam se svega kao da je bilo jučer. Upravo na ovom mjestu započeo je Domovinski rat. Nakon toga više ništa nije bilo isto,” zaključio je.

Gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević kazala je kako je ponosna što je Pakrac imao veliku ulogu u stvaranju samostalne i neovisne hrvatske države. “Pakrac i Pakračani će i dalje iskazivati poštovanje svakom hrvatskom branitelju. Hvala Vladi RH na pokroviteljstvu današnje obljetnice, ovo je veliko priznanje svima koji su bili ovdje prije 30 godina,” poručila je.

Obilježavanje 30. obljetnice početka Domovinskog rata počelo je misom zadušnicom za sve poginule i umrle hrvatske branitelje u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, nakon čega je povijesna postrojba Gradska straža Požega pucnjem iz topa najavila početak svečanog razvijanja 20 metara duge zastave Republike Hrvatske niz toranj crkve. Zastavu su spustili članovi Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika.

U znak sjećanja na sve stradale hrvatske branitelje pakračkim ulicama održan je Mimohod pobjednika, nakon čega su državna izaslanstva i predstavnici braniteljskih udruga na središnjem gradskom trgu položili vijence i zapalili svijeće kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima. Također, vijenci su položeni i kod spomen-ploče postavljene u spomen na sve sudionike akcije.

Foto: MORH/T. Brandt

Pisane vijesti