U Osijeku svečano otvoren prostor Regionalnog centra za savjetodavnu i psihosocijalnu podršku hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata

 • Slika /Dokumenti 2022/DSC_0174.JPG
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika

Regionalni centar za savjetodavnu i psihosocijalnu podršku veterana iz Domovinskog rata, vrijedan više od dva milijuna kuna,  uređen i opremljen u suradnji s američkim veleposlanstvom u Hrvatskoj, otvoren je u petak u Osijeku

U organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja i Veleposlanstva SAD-a u RH u petak, 04. ožujka 2022., u Osijeku je svečano otvoren prostor Regionalnog centra za savjetodavnu i psihosocijalnu podršku hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata.
 
Prostor su otvorili  potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i Mark Lewis Flaming, savjetnik i otpravnik poslova Veleposlanstva SAD-a u RH. Uz njih, svečanom otvaranju prostora nazočili su Robert Crotty, načelnik Političkog odjela u Veleposlanstvu SAD-a, brigadir Matthew Denny, vojni izaslanik u Veleposlanstvu SAD-a, Diana Maršić, voditeljica Programa humanitarne pomoći u Veleposlanstvu SAD-a i koordinatorica projekta, pukovnik Bradley Ritzel, načelnik Američkog ureda za obrambenu suradnju, državni tajnik Ministarstva obrane Zdravko Jakop, predstavnici glavnog stožera OSRH generali Mijo Validžić i Željko Ljubas, osječko-baranjski župan Ivan Anušić, gradonačelnik Osijeka Ivan Radić te predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga.
 
„Izražavam iznimno zadovoljstvo obavljenim radovima i uređenjem prostora, što će omogućiti još kvalitetniju i sveobuhvatniju skrb hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata te rad liječničkog vijeća koje provodi postupak vještačenja za ostvarivanje prava iz Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji“ kazao je tom prigodom potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved“ 
 
Ministar je izrazio zahvalu partnerima iz Sjedinjenih Američkih Država što su prepoznali značaj ovog projekta i svojom donacijom omogućili uređenje prostora i uspostavljanje Regionalnog centra za savjetodavnu i psihosocijalnu podršku hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u Osijeku, te je naglasio da će navedeni prostor moći koristiti za pružanje različitih oblika podrške kroz individualne i grupne modele pomoći, održavanje psiholoških radionica, pružanje usluga savjetovanja te različitog oblika terapijskog rada, a intenzivirat će se i suradnja s udrugama iz Domovinskog rata, čime će se doprinijeti poboljšanju kvalitete življenja populacije o kojoj skrbimo.
 
Istaknuo je kako 30 godina od početka Domovinskog rata i stradanja Hrvatske, "svjedočimo stradanju prijateljskog naroda Ukrajine". Kao punopravna članica EU i NATO saveza, Hrvatska se u partnerstvu s prijateljima, Sjedinjenim Američkim Državama, svrstala na pravu stranu i pruža sve oblike potpore i pomoći ukrajinskim braniteljima da obrane svoju zemlji i svoj narod, poručio je  ministar Medved.
 
Svjesni smo da će nakon toga rata biti veliki broj ratnih vojnih invalida, kojima će biti potrebno pružiti odgovarajuće oblike potpore. Zato i danas upućujemo ohrabrenje braniteljima Ukrajine, ali i poziv da po završetku ovog centra  računaju na našu potporu u obliku rehabilitacije i oporavka od ranjavanja i ozljeda, istaknuo je Tomo Medved.
 
Savjetnik i otpravnik poslova Veleposlanstva SAD Mark Lewis Fleming rekao je da  američka Vlada "ponosan partner Hrvatske u ovom projektu", te je istaknuo kako su odnosi SAD-a i Hrvatske snažni, jer se ne temelje samo na zajedničkim interesima nego i zajedničkim vrijednostima, a jedna od najvažnijih je duboko poštovanje za službu i žrtvovanje pripadnika oružanih snaga i ratnih veterana.
 
Prepoznajemo svetu obavezu da skrbimo za njih kada se vrate kući, SAD i Hrvatska uvijek cijene one koji se žrtvuju u obrani svojih zemalja i svojih vrijednosti, ta hrabrost i žrtva su posebno vidljivi u ovim teškim danima u Ukrajini, dodao je Fleming.
 
Osječki gradonačelnik Ivan Radić ocijenio je kako otvaranje Centra pokazuje da Hrvatska skrbi o svojim braniteljima i čini sve kako bi im podigla kvalitetu života, a župan Ivan Anušić zahvalio je svima koji će sudjelovati u aktivnostima rehabilitacije branitelja u ovome Centru, u čemu je Županija spremna pomoći.

U prostoru Područnog odjela Ministarstva hrvatskih branitelja i Centra za psihosocijalnu pomoć Osječko-baranjske županije godišnje se pruža oko 9.000 različitih vrsta pomoći i intervencija za hrvatske branitelje i stradalnike iz Domovinskog rata. Način rada temelji se na multidisciplinarnom pristupu, a posebnost modela pomoći je mobilni obilazak korisnika i odlazak u obitelj.
 

Pisane vijesti