U Okučanima svečano obilježena 27. obljetnica VRO Bljesak

  • Slika /Dokumenti 2022/Naslovna.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U manje od 32 sata, 1. i 2. svibnja hrvatske snage oslobodile su oko 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija te uspostavile nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji

U Okučanima je danas održano središnje obilježavanje 27. obljetnice vojno–redarstvene operacije Bljesak kojom je oslobođeno okupirano područje zapadne Slavonije.
 
Obilježavanje kod spomen-obilježja Kristalne kocke vedrine započelo je izvođenjem himne Republike Hrvatske, polaganjem vijenaca i ruža na spomen-obilježje, čitanjem povjesnice te 51 imena poginulog i smrtno stradalog hrvatskog branitelja u VRO Bljesak.
 
Počast poginulim braniteljima u VRO Bljesak odali su polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, obitelji poginulih, ratni zapovjednici postrojbi koje su sudjelovale u VRO ''Bljesak'' i  predstavnici udruga iz Domovinskog rata te najviša državna izaslanstva među kojima i predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović s izaslanstvom, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković s izaslanstvom, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u pratnji potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, ministra obrane Marija Banožića te državnih tajnika Ministarstva hrvatskih branitelja Darka Nekića i Špire Janovića. Zajednički vijenac također su položila i izaslanstva Brodsko-posavske županije i općine Okučani.
 
Molitvu i blagoslov za sve poginule i ranjene održao je vojni ordinarij mons. Jure Bogdan.
 
Prisjećajući se operacije Bljesak i njezine važnosti u Domovinskom ratu predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković je kazao: “Hrvatska je pobijedila u Domovinskom ratu, stvorila državu i izborila slobodu i demokraciju za hrvatski narod. Danas se sjećamo operacije Bljesak u kojoj smo nažalost izgubili 51 život, ali ti ljudi su čvrsto ugrađeni u temelje moderne Hrvatske”.
 
"Važno je da sve generacije koje dolaze znaju što se događalo početkom 90-ih godina u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku i okupaciji ovoga dijela zapadne Slavonije. U tim se operacijama u izrazito kratkom roku oslobodilo ovo područje i omogućilo da se autocestom od Zagreba prema Lipovcu nesmetano vozi. Želim još jednom zahvaliti svim hrvatskim braniteljima, svim hrvatskim vojnicima, svim hrvatskim policajcima na svemu što su pridonijeli za jačanje hrvatske države", rekao je Plenković u Okučanima.
 
Podsjetio je da je hrvatska Vlada u ovih nekoliko godina, uz spomenik ispred kojeg je danas u Okučanima odana počast žrtvama za Hrvatsku u operaciji Bljesak, nastojala popuniti sve praznine i ispraviti poneku nepravdu kada je riječ o zakonskom, financijskom, programskom i organizacijskom okviru onoga što se odnosi na prava hrvatskih branitelja.
 
"Zahvaljujem tu posebno potpredsjedniku hrvatske Vlade i ministru branitelja Tomi Medvedu, koji to čini na najbolji i najuključiviji mogući način i mislim da smo s vremenom uspjeli riješiti sve one probleme koji su mučili hrvatske branitelje i njihove obitelji", rekao je.
 
Ministar Banožić je otvorio športske igre hrvatskih branitelja u organizaciji UDVDR Brodsko-posavske županije te tom prigodom istaknuo kako danas slavimo dan za koji su oni zaslužni te kako je Domovinski rat temelj i uzor svega što činimo. „Ministarstvo hrvatskih branitelja jako dobro skrbi o vama nastojeći rješavati sve one probleme s kojima se suočavate, te na tome čestitam ministru Medvedu i ovdje nazočnim državnim tajnicima“, naglasio je ministar Banožić.
 
Misu zadušnicu za sve  poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu predvodio je u crkvi Sv. Vida, požeški biskup Antun Škvorčević.
 
U sklopu cjelodnevnog programa obilježavanja obljetnice, u Okučanima je održan i taktičko-tehnički zbor  sa izložbom naoružanja te borbene i neborbene tehnike i opreme kao i prezentacija vojnog i policijskog poziva. Također je održana i demonstracija sposobnosti pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga, Pukovnije Vojne policije, Vojno-obavještajne satnije Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske vojske, Antiterorističke jedinice Lučko i operativnih snaga sustava Civilne zaštite  te letački program akrobatske grupe Krila Oluje.
 
Podsjetimo, Operacija Bljesak počela je 1. svibnja 1995. u 5:21 sati, na oko 80 kilometara dugoj bojišnici. Jakim udarima hrvatskih vojnih i redarstvenih snaga presječeno je okupirano područje zapadne Slavonije, slomljen je otpor neprijateljskih snaga i oslobođeni su Jasenovac, Okučani i Stara Gradiška. U manje od 32 sata, 1. i 2. svibnja hrvatske snage oslobodile su oko 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija te uspostavile nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.
U vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak sudjelovalo je oko 7200 hrvatskih vojnika i policajaca. Poginuo je ili od posljedica ranjavanja preminuo 51 hrvatski branitelj, a 162 branitelja su ranjena.
 
 
Foto:MORH/J.Kopi
 

Pisane vijesti