U Negoslavcima održana tribina posvećena osobama nestalim u ratnim zbivanjima u Republici Hrvatskoj

Na inicijativu i u organizaciji Ministarstva branitelja, uz potporu Općine Negoslavci, u prostorima općine, dana 26. lipnja 2012. godine, održana je tribina posvećena nestalim osobama u Domovinskom ratu. Prisutnim mještanima obratili su se ministar branitelja gospodin Predrag Matić, saborski zastupnici iz reda SDSS-a, prof. dr. Milorad Pupovac i gospodin Vojislav Stanimirović te načelnik Općine Negoslavci gospodin Dušan Jeckov.

Tribina je započela potresnim javnim svjedočenjem predstavnika Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja te udruženja koje okuplja obitelji nestalih srpske narodnosti "Protiv zaborava", o osobnim tragedijama njihovih obitelji vezanim uz nestanak njihovih najbližih.

Nakon prezentacije o aktivnostima i rezultatima Uprave za zatočene i nestale, potporu procesu traženja dali su protojerej Živanić i monsinjor Pranjić, koji su u duhu izjave s nedavnog susreta zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića s patrijarhom Srpske pravoslavne Crkve Irenejom, apelirali na sve koji mogu pomoći u pronalasku nestalih da to i učine. Mještanima Negoslavaca je upućen otvoreni poziv svih sudionika s jednoznačnom porukom: da svojim saznanjima pridonesu pronalasku svih nestalih osoba, neovisno o njihovu podrijetlu, narodnosti, vjeroispovijesti ili bilo kojoj drugoj pripadnosti.

Tribina u Negoslavcim je prva u nizu od ovakvih tribina koje će uslijediti na cijelom području Republike Hrvatske s istim ciljem i namjerom.

Tribina je protekla u ozračju razumijevanja i potpore procesu traženja nestalih.


Pisane vijesti