U Mostaru proslavljena 30. obljetnica Hrvatskog vijeća obrane

  • Slika /Dokumenti 2022/Tenja 2022/Mostar HVO/IMG_9146 (Copy).JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

"Slobodne i neovisne BiH ne bi bilo da nije na samom početku rata uspostavljen i ustrojen HVO, koji je odigrao prevažnu ulogu u obrani zemlje od agresora, kao i u obrani hrvatskog naroda u BiH”, poručio je ministar Medved

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izaslanik je predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića na obilježavanju 30. obljetnice utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane, 8. travnja 2022. u Mostaru.

U svom obraćanju na svečanoj akademiji u Hrvatskom domu “Herceg Stjepan Kosača” istaknuo je kako su hrvatski dragovoljci iz BiH te HVO odigrali važnu ulogu u oslobađanju Hrvatske i presudnu u opstanku BiH.

Medved: Slobodne i neovisne BiH ne bi bilo da nije na samom početku rata uspostavljen i ustrojen HVO

"Ovo obilježavanje prilika je da se prisjetimo neizbrisivih i neporecivih povijesnih činjenica koje su u temeljima slobodne BiH, a često se osporavaju, katkada i zaboravljaju. U današnjoj prigodi želim izgraditi zahvalu svim Hrvatima iz BiH koji su na samom početku velikosrpske agresije na RH dali svoj značajan doprinos uključivanjem u postrojbe Hrvatske vojske i policije pod vodstvom našeg prvog predsjednika Franje Tuđmana i ratnog ministra obrane Gojka Šuška", rekao je.

"Slobodne i neovisne BiH ne bi bilo da nije na samom početku rata uspostavljen i ustrojen HVO, koji je odigrao prevažnu ulogu u obrani zemlje od agresora, kao i u obrani hrvatskog naroda u BiH”, poručio je ministar Medved, prisjetivši se utemeljenja HVO-a.

Naime, hrvatski je narod glasovanjem na referendumu '92. podržao neovisnu BiH i time odigrao presudnu ulogu za njezino osamostaljenje, a Hrvatska je bila jedna od prvih zemalja koja je priznala njezinu neovisnost 7. travnja 1992. Dan kasnije, 8. travnja, utemeljenjem HVO-a u okolnostima kad je započela velikosrpska agresija, a obrambeni sustav BiH nije postojao, upostavljena je prva sastavnica buduće BiH.

"Danas se suočavamo s novim izazovima. U jeku ruske invazije na Ukrajinu, mi koji smo prošli rat, obranili našu slobodu, svjesni smo njezine visoke cijene i znamo koliko je treba njegovati", rekao je.

Istaknuo je kako će hrvatska vlada nastaviti snažno podupirati Hrvate u BiH u ostvarenju političkih prava s izmjenom Izbornog zakona te smanjenju napetosti i obnovi savezništva Hrvata i Bošnjaka.

Prigodnim govorima veliki jubilej HVO-a čestitali su i predsjednik RH Zoran Milanović te predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović, a u ime organizaotra nazočne je pozdravio general-bojnik Vlado Džoić.

Na jubilarnoj obljetnici utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane, uz brojne pripadnike HVO-a i obitelji žrtava, bili su i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora general Krešimir Ćosić, izaslanik načelnika Glavnog stožera HV-a  general Slaven Zdilar, izaslanstvo Hrvatskog generalskog zbora te predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga.

Tim povodom predsjednik RH posmrtno je odlikovao Redom kneza Domagoja s ogrlicom za pokazanu osvjedočenu hrabrost u ratu generala Ivu Lozančića, zapovjednika 111. XP brigade iz Žepča, a odličje je preuzela njegova kći Ivana Kaselj.

Redom bana Jelačića za iznimno uspješno zapovijedanje postrojbama HVO-a te za sveukupne zasluge u njihovom ustroju odlikovana su Zborna područja HVO-a Mostar, Tomislavgrad, Vitez i Orašje, a odličja su primili zapovjednici zbornih područja - ZP Mostar Petar Zelenika, ZP Tomislavgrad brigadir Ivan Tanjić, ZP Vitez general Filip Filipović i ZP Orašje general Đuro Matuzović.

Prije svečane akademije svim poginulim, nestalim i umrlim braniteljima HVO-a odana je počast polaganjem vijenaca kod središnjeg spomenika u Mostaru, a tim je povodom služena i misa u mostarskoj katedrali, nakon čega je uslijedio Mimohod s ratnim zastavama postrojbi HVO-a ulicama Mostara, a jubilarna obljetnica obilježena je i u svim drugim gradovima i općinama u kojima je djelovao HVO.



Pisane vijesti