U Ministarstvu poduzetništva i obrta održan sastanak s predstavnicima zadruga hrvatskih branitelja s naglaskom na razvoju uspješnije međuresorne suradnje

Slika /AM2016/MinPod_sastanak_16082016 (Medium).jpg
U utorak, 16. kolovoza 2016. godine, u Ministarstvu poduzetništva i obrta održan je sastanak na kojem su, uz ministra branitelja Tomu Medveda, ministra poduzetništva i obrta Darka Horvata, pomoćnicu ministra poduzetništva i obrta Anu Mandac, sudjelovali i upravitelji referalnih centara za zadruge hrvatskih branitelja, predstavnici braniteljskih zadruga i Obrazovne grupe Zrinski te djelatnici Ministarstva branitelja i Ministarstva poduzetništva i obrta. Osnovna tema sastanka bila je razmatranje mogućnosti realizacije uspješnije međuresorne suradnje i korištenja sredstava za razvoj poduzetništva kroz programe Ministarstva poduzetništva i obrta namijenjene sufinanciranju projekata za čiju su provedbu osigurana sredstva iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, a za čije korištenje bi se mogle prijaviti i zadruge hrvatskih branitelja.
 
Na sastanku je, između ostalog, predstavljen otvoreni poziv na dostavu projektnih prijava kroz ''E-impuls'', za koji se projektne prijave mogu podnijeti do 30. rujna 2016. godine. Cilj ovog Poziva jest potaknuti što veći broj mikro i malih poduzeća u sektoru proizvodnje i proizvodnih usluga koja će primiti bespovratnu potporu u svrhu jačanja konkurentnosti,  a u navedenu ciljnu skupinu svakako se ubrajaju i zadruge hrvatskih branitelja. Na sastanku je istaknuto kako je procedura prijave projekta uvelike pojednostavljena u odnosu na prethodne, a u budućnosti je najavljeno i elektronsko popunjavanje prijave kao i elektronsko prikupljanje svih potrebnih dokumenata kako bi se smanjio broj obilazaka raznih državnih institucija i čekanje na iste dokumente.
 
Isto tako, najavljeno je kako će HAMAG-BICRO početkom rujna 2016. godine pokrenuti jedinstveni servis na usluzi hrvatskom poduzetniku, namijenjen mikro i malim poduzetnicima, gdje će se moći na jednom mjestu dobiti odgovori na sva pitanja poduzetnika, ali i istovremeno podnijeti zahtjevi za realizaciju kredita s povoljnijim kamatnim stopama i bankovna jamstva.
 
Nadalje, na sastanku se otvorilo pitanje potrebe izmjene Zakona o zadrugama, a koji je u nadležnosti Ministarstva poduzetništva i obrta, pri čemu je istaknuto kako je potrebno izraditi kvalitetnu analizu postojećeg zakona te kroz međuresornu suradnju raditi na konkretnim prijedlozima izmjena.
 
U svrhu boljeg informiranja zadruga hrvatskih branitelja, Ministarstvo poduzetništva i obrta predložilo je da se i braniteljske zadruge, uz druge poslovne subjekte koje u okviru svojih aktivnosti redovno obavještavaju o relevantnim i aktualnim temama iz područja poduzetništva, uvrste na listu primatelja obavijesti putem elektronske pošte kako bi konkretne informacije doprle do svakog poduzetnika.
 
Zaključno je istaknuto kako će Ministarstvo poduzetništva i obrta prije objave idućih natječaja poslati široku lepezu poziva na javnu raspravu te se očekuje da će se pozivu na raspravu odazvati svi zainteresirani subjekti, uključujući i braniteljske zadruge te je poseban naglasak stavljen na nužnost uspostave kvalitetne i kontinuirane međuresorne suradnje.
 
Kao nastavak suradnje, planirano je održavanje sastanka zakazanog za četvrtak, 18. kolovoza 2016. godine, na kojem će osim predstavnika braniteljskih zadruga, referalnih centara za zadruge hrvatskih branitelja, Obrazovne grupe Zrinski i predstavnika Ministarstva poduzetništva i obrta sudjelovati i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Ministarstva socijalne politike i mladih te Ministarstva branitelja.
 

Pisane vijesti