U Ministarstvu otvorena izložba djece na temu Domovinskog rata

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2018/11 Studeni/Izložba/IMG_20181115_164929.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Ministarstvu hrvatskih branitelja, povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje te obljetnice pada Grada Slunja, otvorena je u četvrtak, 15. studenoga 2018., izložba radova djece Osnovne škole Slunj

Otvaranju izložbe nazočili su ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i njegovi suradnici, gradonačelnik Grada Slunja, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, djelatnici Ministarstva hrvatskih branitelja te učiteljica povijesti Osnovne škole Slunj i učenici autori izložbenih radova.

Ministar Medved naglasio je kako će se od Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 2018. godine pa nadalje u prigodama datuma važnih za noviju hrvatsku povijest i Domovinski rat, u Ministarstvu hrvatskih branitelja prakticirati organizacija izložbi djece na ovu temu, kako bi kroz njihove oči dobili sliku o tome kako naši mladi domoljubi vide Domovinski rat. „Važno je omogućiti  svima onima koji dolaze, kao i djelatnicima Ministarstva, da steknu dojam koliko smo i na koji način, kao društvo, doprinijeli svijesti naših najmlađih o najtežim i najvažnijim trenucima u kojima se stvarala naša mlada suverena država.“

Teških dana kroz koje je prolazio Grad Slunj prisjetio se njegov gradonačelnik Jure Katić, osvrnuvši se posebno na hrvatske branitelje, od kojih su većina roditelji ove djece, koji podnijeli najveću žrtvu u obrani svoga grada.

Učiteljica povijesti Osnovne škole Slunj Janja Smrzlić, koja već godinama na satovima povijesti potiče svoje učenike na stvaranje ovakvih radova, nije krila svoje zadovoljstvo početkom ovog projekta. „Kroz simbolični prikaz radova na koje su djeca prenijela dio svoje duše, doprinosimo očuvanju svijesti o Domovinskom ratu. Posebno smo ohrabreni time što kroz ove radove govore djeca koja tada još nisu ni bila rođena“, istaknula je, dodavši kako su ova izložba i projekt zajednički razultat svih Slunjana, od učitelja, roditelja, djedova i baka do susjeda i drugih sugrađana, koji su svoja sjećanja i priče prenosili djeci, ne bi li im što bolje dočarali teška vremena kroz koja je prolazio ovaj, za nju najljepši grad na svijetu.

„Obuzimaju me emocije kada vidim vas, drage hrvatske branitelje. Da nije bilo vas, mi Slunj nikada više ne bismo vidjeli, a ova djeca nikada ne bi bila rođena“, naglasila je Smrzlić poručivši kako bi povjesničari trebali usmjeriti veću pažnju na prenošenje istine o Domovinskom ratu, da se to vrijeme nikada ne zaboravi i, još važnije, da se nikada ne ponovi.

Pisane vijesti