U Krašiću svečano proslavljeno Stepinčevo

  • Slika /Dokumenti 2022/HN20220210382564.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar Medved na obilježavanju 62. godišnjice smrti blaženog kardinala Alojzija Stepinca

U Krašiću je 10. veljače 2022. svetom misom i svečanom sjednicom Općinskoga vijeća proslavljeno Stepinčevo, u spomen na 62. godišnjicu smrti kardinala Alojzija Stepinca, kojeg je 1998. godine blaženikom proglasio sv. Ivan Pavao II.

Na svečanoj sjednici krašićkog Općinskog vijeća izaslanik predsjednika Vlade i njezin potpredsjednik, ministar branitelja Tomo Medved pozvao je sve da sačuvamo svoju najveću snagu, a to je jedinstvo i zajedništvo.

Istaknuo je da nam je danas najsnažnija ostavština Alojzija Stepinca „vjera u nas, vjera u našu snagu“ kako se ne bi nastavilo raslojavanje društva i da bi se nastavio prosperitet zemlje uz prepoznavanje potreba najslabijih i potreba obitelji.

Medved je u govoru poručio da nikada ne smijemo zaboraviti Stepinčevu žrtvu i žrtvu mnogih svećenika u komunističkom teroru te druge žrtve u realizaciji tisućljetnog sna samostalne Hrvatske, poput žrtve hrvatskih branitelja, ugrađene u temelje Republike Hrvatske.

Pozvao je sve da se "nikad ne umorimo u tome da ljubimo svoju domovinu, da gradimo njezin prosperitet i da ju budućim generacijama ostavimo kao zemlju prosperiteta i blagostanja“.

Najbolji odgovor svakome kome padne na pamet da blaženika Alojzija Stepinca na svojim freskama svrstava u pakao te na sve druge izazove i provokacije jest snažna pozicija Hrvatske u NATO-savezu i Europskoj uniji, rekao je i najavio realizaciju dvaju strateških ciljeva - skori ulazak u schengenski prostor i u eurozonu.

O liku i djelu bl. Stepinca govorili su i načelnik Općine Krašić Josip Petković Fajnik te predsjednik Općinskog vijeća Josip Špoljar, koji je također istaknuo njegov doprinos u očuvanju nacionalnog identiteta i ostanku Hrvatske u okrilju Katoličke crkve.

Misno slavlje u krašićkoj crkvi Presvetog Trojstva predvodio je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, zadarski nadbiskup Želimir Puljić, istaknuvši u propovijedi da će Crkva upisati Stepinca u niz najhrabrijih biskupa Europe onog tragičnog vremena.

Njegov život je poruka istine i dobrote, poruka vjernosti Bogu, Crkvi, čovjeku, poruka ljubavi prema svome narodu, rekao je, ističući da mu je bila „draža tamnica nego sloboda, i to samo zato da bi obranio slobodu Crkve i njezino jedinstvo“, te da se „nije se strašio okova kako ne bi bile okovane riječi Evanđelja“.

Na misi i na polaganju vijenca kod spomenika Alojziju Stepincu ispred krašićke crkve bili su i predstavnici udruga iz Domovinskog rata, Hrvatskoga generalskog zbora te brojni vjernici.

Foto: HINA



Pisane vijesti