U Kninu održana revija filmova o Domovinskom ratu

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2019/Kolovoz/Revija filmova/IMG-20190803-WA0000.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U povodu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te 24. obljetnice VRO "Oluja" Ministarstvo hrvatskih branitelja organiziralo je 3. kolovoza reviju dokumentarnih filmova o Domovinskom ratu

Revija je upriličena u prelijepom kutku Knina na prostoru Marunuša uz rijeku Krku, na otvorenom i za najširu publiku.
 
Uz građane Knina i goste koji se ovih dana slijevaju u ovaj kraljevski grad, otvaranju revije nazočila je državna tajnica Ministarstva hrvatskih branitelja Nevenka Benić, gradonačelnik Grada Knina Marko Jelić, filmski kritičar i član Povjerenstva za vrednovanje audiovizualnih djela o Domovinskom ratu Josip Grozdanić, redatelji, producenti, scenaristi i članovi filmskih ekipa.
 
Na reviji u Kninu prikazani su sljedeći filmovi: „Heroine domovinskog rata – pobjednice“ redateljice Irene Šćurić, „Pouke o čovječnosti“ redatelja Branka Ištvančića, „Kula smrti“ redatelja i scenarista Bernardina Modrića, „Bura duše“ redatelja Goran Maršaleka i „Po čovika“ redateljice Kristine Kumrić.
 
U svom obraćanju prilikom otvaranja revije filma gradonačelnik Knina Marko Jelić podsjetio je kako je upravo u ovom kraljevskom gradu sve je počelo završilo. Izrazio je zadovoljstvo odražavanjem revije u Kninu te nadu da će ona postati tradicionalna, zahvalivši Ministarstvu hrvatskih branitelja na organizaciji i Ministarstvu obrane na podršci.
 
Filmski kritičar i član Povjerenstva za vrednovanje audiovizualnih djela o Domovinskom ratu Josip Grozdanić, kazao je kako s obzirom na tematiku i činjenicu da su autori i producenti filmova prijavljenih za sufinanciranje u približno podjednakom omjeru profesionalci i amateri, članovi udruga hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata, vlasnici lokalnih foto i video-klubova te općenito entuzijasti koji žele sačuvati dragocjena svjedočanstva i dokumente o prijelomnim ratnim zbivanjima i osobitim protagonistima tih zbivanja, među prijavljenim i sufinanciranim filmovima dominiraju dokumentarna ostvarenja. „Riječ je o filmovima kojima se pridonosi „vidljivosti” samih protagonista, na različite načine sudionika Domovinskog rata, kao i njihovih ratnih i poratnih priča, a sufinancirani filmovi nerijetko imaju i zamjetnu terapeutsku svrhu.“
 
Državna tajnica Nevenka Benić, neposredno prije nego je reviju proglasila otvorenom, istaknula je kako je Ministarstvo hrvatskih branitelja kroz program sufinanciranja filmskih projekta s temom Domovinskog rata prepoznalo važnost djelovanja u kulturnoj djelatnosti s ciljem stvaranja kvalitetnog, prepoznatljivog i vrijednog sadržaja o Domovinskom ratu. „Provedbom programa sufinanciranja audiovizualnih djela iz Domovinskog podupiremo ponajviše snimanje dokumentarnih i kratkometražnih igranih filmova, čime vjerujemo radimo značajan iskorak u percepciji Domovinskog rata u domaćoj i međunarodnoj javnosti, kao i prijenosu vrijednosti Domovinskog rata na mlađe naraštaje. Neki od večerašnjih filmova su nagrađivani, kako u Hrvatskoj, tako i na prestižnim međunarodnim filmskim festivalima“, naglasila je, dodavši kako je Domovinski rat neiscrpna tema novije hrvatske povijesti čiji događaji i ljudske sudbine imaju veliki kreativni i umjetnički potencijal koji trebamo iskoristiti kako bismo trajno očuvali uspomenu na Domovinski rat.
 
Prva revija filmova o Domovinskom ratu organizirana je 30. travnja ove godine ususret VRO Bljesak u Novskoj. Bila je to prilika za kritičko preispitivanje rezultata dosadašnje aktivnosti sufinanciranja dokumentarnih filmova te planiranja izmjena i dopuna programa radi postizanja novih ciljeva. Druga večer revije u Kninu znatno se razlikuje od prve jer su u nju uvrštena četiri nova, u međuvremenu dovršena filma. Riječ je o redom izuzetno uspjelim i vrijednim ostvarenjima u kojima se u pravilu kroz osobna i intimna prisjećanja sudionika rekonstruiraju dramatična ratna zbivanja iz Domovinskog rata.
 
Program sufinanciranja umjetničkih i dokumentarističkih djela o Domovinskom ratu započeo je 2014. godine s ciljem očuvanja stečevina i ublažavanja negativnih posljedica Domovinskog rata te očuvanja digniteta i promicanja vrijednosti Domovinskog rata, kroz poticanje stvaranja na tu temu. Od 2014. godine za medij film, Ministarstvo je sufinanciralo sveukupno 48 prijavitelja u ukupnom iznosu od 2.672.000,00 kuna. Jednom projektu je moguće odobriti najviše do 120.000,00 kn, a jedan podnositelj može prijaviti samo jedan projektni prijedlog produkcijske ili postprodukcijske faze.

Ministarstvo hrvatskih branitelja nastavit će provoditi aktivnosti usmjerene uspostavljanju kulture sjećanja na Domovinski rat kako on nikada ne bi bio zaboravljen te kako bi bio stavljen u umjetnički kontekst kakav zaslužuje - onaj najviše umjetničke izvrsnosti.

Pisane vijesti