U Karlovcu obilježena 33. obljetnica SJP Grom

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2024/FOTOGRAFIJE/Karlovac - SJP Gromovi/HN20240301424097 (1).jpg
  • Slika
  • Slika

Ministar Medved istaknuo je da su Gromovi imali impozantan ratni put, a golemi doprinos dali su i u svim većim oslobodilačkim operacijama 

U Karlovcu je obilježena 33. obljetnica ustrojavanja Specijalne jedinice policije Grom PU karlovačke, a uz obitelji poginulih i pripadnike jedinice obilježavanju je nazočio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Polaganjem vijenaca i svijeća kod spomen-obilježja izaslanstva su odala počast poginulim pripadnicima SJP Grom i svim poginulim hrvatskim braniteljima.

Medved: Primjerenim odnosom i konkretnim djelima pokazujemo poštovanje i zahvalnost najzaslužnijima za našu slobodu

Tom prigodom ministar Medved istaknuo je da su Gromovi imali impozantan ratni put, od obrane karlovačkog područja preko Papuka i Velebita pa sve do južnog bojišta, a golemi doprinos dali su i u svim većim oslobodilačkim operacijama.

Cijeneći doprinos hrvatskih branitelja, ova je Vlada u proteklih osam godina mandata primjerenim odnosom te konkretnim djelima i mjerama pokazala poštovanje i zahvalnost najzaslužnijima za našu slobodu i neovisnost, istaknuo je ministar Medved.

Nakon donošenja svih zakona važnih za braniteljsko-stradalničku populaciju, nastavljamo pratiti potrebe hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata, kazao je Medved te naglasio da je u fokusu zdravlje hrvatskih branitelja, dodavši kako se nastavljaju preventivni sistematski zdravstveni pregledi, program koji se uspješno provodi od početka mandata te je u proteklih osam godina u sklopu te mjere pregled obavilo više od 105 tisuća hrvatskih branitelja.

"S ciljem očuvanja i unaprjeđenja zdravlja hrvatskih branitelja izgradili smo četiri veteranska centra i nastavljamo širiti mrežu veteranskih centara, a osnivamo i ustanove za trajni boravak hrvatskih branitelja koji iskažu potrebu za takvom vrstom smještaja i jedna od takvih će biti na području Slunja", najavio je ministar Medved.

Slaćanin: Imali smo čast i privilegiju da smo tada bili prvi od prvih. To su bili slavni dani…

Predsjednik Udruge Specijalne jedinice policije Grom Josip Slaćanin rekao je da je ta postrojba imala tri voda u Karlovcu te po jedan u Ogulinu, Slunju i Dugoj Resi, a 1991. godine imala je 198 pripadnika.

"Ta godina je bila teška i nitko nije znao kako će sve što se događalo završiti, no svi su se ti dečki velikog srca i morala prijavili u policiju, uzeli oružje u ruke i odjenuli odore. Imali smo čast i privilegiju da smo tada bili prvi od prvih. To su bili slavni dani. Svi koji se sjećaju znaju da je naša mlada i tada nepriznata državu visila o koncu, ovisila o dečkima od 18, 19 i 20 godina", naglasio je Slaćanin.

Naveo je da je tijekom Domovinskog rata poginulo sedam pripadnika te jedinice Specijalne policije, kroz koju je prošlo više od 1100 pripadnika.

Tijekom 1991. sudjelovali su u ustrojavanju Zbora narodne garde iz kojega je nastala Hrvatska vojska. Nakon što se krajem 1991. ustabilila bojišnica na karlovačkom području, svoj ratni put Gromovi su nastavili 1992. na Papuku i u Voćinu te potom i na gospićkom ratištu, a prvi su ušli u oslobođeni Cavtat. Sudjelovali su u vojno-redarstvenim operacijama Maslenica, Medački džep, Bljesak i Oluja, a na Velebitu su proveli četiri godine.


Foto: HINA/ Marin BAKIĆ/ ua

Pisane vijesti