U Gospiću pokopane 253 žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2024/Gospić_pokop/MHB Gospić 03.04.2024._____0008.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

„Našim ustrajnim i predanim radom ekshumirali smo posmrtne ostatke 253 žrtve, koje nakon 79 dugih godina, napokon počivaju u miru, no još je mnogo žrtava stradalih u bezumlju totalitarnih i autoritarnih režima koje ni do danas nisu pronađene“, poručio je Medved te podsjetio da su u proteklih osam godina mandata ekshumirani posmrtni ostaci 2064 žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, a intenzivno se traga i za nestalima u Domovinskom ratu

U organizaciji Ličko-senjske županije, Grada Gospića i Gospićko-senjske biskupije te uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, u Gospiću je 3. travnja održan posljednji ispraćaj i pokop 253 žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, ekshumirane na predjelu ispred gospićkoga groblja sv. Marije Magdalene.

Misu zadušnicu i obred ukopa predvodio je dijecezanski upravitelj Gospićko-senjske biskupije mons. Richard Pavlić, a uz obitelji žrtava nazočili su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ujedno izaslanik predsjednika Vlade, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik Mario Kapulica, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Darko Nekić, župan Ličko-senjske županije Ernest Petry, povjerenik Vlade za Grad Gospić Josip Brozičević, predstavnici udruga i brojni mještani.

Medved: I ovaj današnji ispraćaj pokazatelj je našeg primjerenog odnosa i dužnog poštovanja prema žrtvama

„Svaka nevina žrtva zaslužuje pijetet i dostojanstven pokop, a ovim današnjim činom odajemo počast 253 žrtve komunističkog režima, čiji će posmrtni ostaci napokon počivati u miru. Ispraćajući ih na njihovo posljednje počivalište, ujedno pružamo utjehu njihovim obiteljima i potomcima, koji su desetljećima tragali za posmrtnim ostacima svojih bližnjih, a da nisu bili ni svjesni koliko su im blizu“, poručio je ministar Medved.

Dodao je da su žrtve zvjerski mučene i ubijene samo zato što su bili Hrvati i katolici, i potom nehumano zatrpani u samom srcu Gospića, a nad njihovim posmrtnim ostacima asfaltirana je cesta i sagrađeni objekti. Nad takvim je zvjerstvom počinjen i zločin zatiranja tragova kako im ni kosti nikada ne bi našli. A onda su uslijedila desetljeća prikrivanja istine. 

„Našim ustrajnim i predanim radom ekshumirali smo posmrtne ostatke 253 žrtve, koje danas, nakon 79 dugih godina, napokon počivaju u miru, no još je mnogo žrtava stradalih u bezumlju totalitarnih i autoritarnih režima koje ni do danas nisu pronađene“, poručio je Medved te podsjetio da je Ministarstvo hrvatskih branitelja u proteklih osam godina njegovog mandata ekshumiralo posmrtne ostatke 2064 žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja na području Hrvatske, a traga se i za nestalima u Domovinskom ratu, njih još 1797 čija je sudbina nepoznata ili se ne zna gdje su im posmrtni ostaci.

„U proteklih osam godina pronašli tri masovne i niz pojedinačnih grobnica te identificirali 263 hrvatska branitelja i civila, čije obitelji sada imaju mjesto na kojem mogu zapaliti svijeću. No, još mnogo neotkrivenih grobišta diljem naše domovine i još mnoge obitelji ne znaju sudbinu svojih najmilijih. Njima i s ovoga mjesta poručujem da nećemo stati dok ne pronađemo sve naše žrtve i sve naše nestale“, poručio je ministar Medved i ponovno pozvao sve koji imaju saznanja o sudbini nestalih u Domovinskom ratu da ih podjele s nadležnim institucijama.

„I ovaj današnji ispraćaj pokazatelj je našeg primjerenog odnosa i dužnog poštovanja prema žrtvama. To je ujedno prilika za promišljanje povijesti kako bi naši potomci mogli iz nje učiti i graditi budućnost na čvrstim temeljima i vrijednostima naših predaka. Onim istim vrijednostima koje su nas vodile i u Domovinskom ratu i koje i danas promičemo, a to su naše zajedništvo i domoljublje, naša vjera i tradicija“, zaključio je Medved.

Zahvalio je obiteljima na strpljenju i povjerenju, kao i Ivanu Vukiću koji je velik dio svog života posvetio istraživanju žrtava na tom području, te Ličko-senjskoj županiji i Gradu Gospiću na suradnji.

Prigodnim govorima okupljenima su se obratili i saborski zastupnik Mario Kapulica te ličko-senjski župan Ernest Petry, a unuka jedne od žrtava Nada Rogić pročitala je dirljivo pismo djedu te zahvalila ministru Medvedu i Ministarstvu hrvatskih branitelja što obitelji još 253 žrtve napokon imaju gdje zapaliti svijeću za svoje bližnje.

Nakon opsežnog istraživanja lokacije od oko 1800 četvornih metara i niza terenskih aktivnosti, Ministarstvo hrvatskih branitelja je u tri faze provelo probna iskapanja i ekshumaciju, pri čemu su ekshumirani posmrtni ostaci sveukupno 253 žrtve ubijene u razdoblju od 4. travnja do kasne jeseni 1945. godine.

Antropološkom obradom utvrđeno je kako se radi o posmrtnim ostacima 249 muških osoba i 4 ženske osobe, uglavnom u dobi od 20 do 50 godina, a kod gotovo polovine žrtava utvrđene su strijelne ili traumatske ozljede lubanje te prijelomi kostiju, što neupitno ukazuje na nasilnu smrt.

Posmrtni ostaci žrtava pokopani su u zajedničku grobnicu na groblju sv. Marije Magdalene, koju je Grad Gospić izgradio za sve žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja s tog područja, a gdje su 2021. godine pokopani i posmrtni ostaci 102 žrtve ranije ekshumirane na širem području Gospića.

Pisane vijesti