U Glini obilježena obljetnica predaje 21. kordonskog korpusa Hrvatskoj vojsci

  • Slika /FOTOGRAFIJE/Kolovoz/Glina predaja korpusa ministar/DSC_0054.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Bogatim programom u Glini je u utorak, 8. kolovoza 2017. godine, obilježena obljetnica predaje 21. kordonskog korpusa Hrvatskoj vojsci i završetak vojno-redarstvene operacije „Oluja“

Svečanost obilježavanja započela je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu na Trgu Josipa Jelačića. Polaganjem vijenaca počast su odale obitelji poginulih hrvatskih branitelja, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik ministra obrane i zamjenik načelnika GS OSRH  general pukovnik Drago Matanović, župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, gradonačelnik Grada Gline Stjepan Kostanjević te udruge proistekle iz Domovinskog rata.
 
Izaslanstva su se potom uputila do mjesta crkve srušene u Domovinskom ratu gdje je svečano otvoreno crkvište Sv. Ivana Nepomuka. U Hrvatskom domu postavljena je izložba fotografija iz Domovinskog rata te upriličena projekcija filma o povijesti grada Gline „Na putu do pobjede“. Po razgledavanju izložbe, predsjednica, ministar i drugi uzvanici obišli su mjesto predaje 21. Kordunskog korpusa tzv. RSK Oružanim snagama Republike Hrvatske u vojno-redarstvenoj operaciji „Oluja“.
 
Prigodnim kulturno-umjetničkim programom uveličana je središnja svečanost na ŠRC-u „Banovac“, na kojoj su sudjelovali i veterani pripadnici postrojbi Ministarstva unutarnjih poslova i Hrvatske vojske iz Domovinskog rata koje su sudjelovale u oslobađanju glinskog kraja u vojno-redarstvenoj operaciji „Oluja“, u postroju pred svečanom binom.
 
Tom prilikom izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved podsjetio je kako je u samo 84 sata vojno-redarstvene operacije "Oluja", u kojoj je bilo angažirano gotovo 200 tisuća hrvatskih vojnika, oslobođeno više od 10 000 četvornih kilometara dotad okupiranog područja. „Hrvatska vojska ostvarila je sve zacrtane ciljeve i omogućila ostvarenje hrvatske samostalnosti, neovisnosti i slobode“, naglasio je dodavši kako je poražena neprijateljska vojska bila primorana na bezuvjetnu predaju zahvaljujući sposobnosti postrojba HV-a i MUP-a. Poručio je kako mlade generacije, kao i naraštaji koji dolaze, moraju znati na koji način je stvorena hrvatska država kako bi je još više cijenili i poštivali.
 
Izaslanik ministra obrane i potpredsjednika Vlade general-pukovnik Drago Matanović s vojnog je aspekta govorio o predaji 21. korpusa neprijateljske vojske, kada se predalo oko 5000 vojnika s 12 tenkova, 13 teških topova i drugog naoružanja.
 
Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović kazala je kako je predaja srpske vojske Hrvatskoj vojsci označila konačni vojni slom velikosrpske ideje koja je, ne samo u Domovinskom ratu, nego i kroz četničke zločine u Drugom svjetskom ratu i na druge načine, prouzročila mnoga stradanja. Podsjetila je kako hrvatski narod nije želio rat, niti se veseli ičijem stradanju, već kako je Hrvatska bila napadnuta iznutra i izvana te kako se rat vodio na hrvatskom državnom prostoru. „Hrvatski narod i Republika Hrvatska žele mir, kao što su ga željeli i onda, žele razvoj dobrosusjedskih odnosa sa svima, u punoj spremnosti na dijalog o svim bilateralnim pitanjima, uz odlučnu obranu legitimnih nacionalnih interesa", poručila je na kraju.
U sklopu svečanosti upriličen je i obilazak taktičko-tehničkog zbora Hrvatske vojske te zajednički ručak s hrvatskim braniteljima i građanstvom.

Pisane vijesti