U Donjoj Stubici otkriveno spomen-obilježje Domovini i žrtvama Domovinskog rata

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2023/Donja Stubica - spomenik/HN20231106271386.jpg
  • Slika
  • Slika

„Kao što smo tada u Domovinskom ratu bili jedinstveni, potrebno nam je jedinstvo i danas, potrebno nam je zajedništvo. Od svih nas se očekuje da upravo kroz takav pristup, u tišini i molitvi iskažemo zahvalu onima koji su svoje živote podarili na oltar naše domovine", poručio je ministar Medved

Danas je u Donjoj Stubici svečano otkriven spomenik Domovini i žrtvama Domovinskog rata, a otkrili su ga udovica poginulog hrvatskog branitelja Stjepana Tučkara, Božena Tučkar, njegov sin Josip, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Spomen-obilježje Domovini i žrtvama Domovinskog rata otkriveno je u spomen na sve poginule, stradale i nestale hrvatske branitelje, posebice u spomen na jedinog poginulog branitelja s područja Donje Stubice, Stjepana Tučkara. Stjepan Tučkar rođen je na današnji dan, 6. studenoga 1954. godine. Bio je pripadnik Prve gardijske brigade „Tigrovi“, a poginuo je u Novskoj, u mjestu Voćarice 29. listopada 1991. godine.

Inicijativu za spomen-obilježje dali su Hrvatska demokratska zajednica Grada Donja Stubica i Udruga ratnih veterana 1. Gardijske brigade „Tigrovi“.  Predsjednik gradske organizacije HDZ-a Donja Stubica Ivica Kupinić je rekao da mu je drago što je inicijativa prepoznata i zahvalio je gradonačelniku na dogovoru oko realizacije projekta. Autorica spomen-obilježja Mirjana Drempetić Hanžić rekla je kako su vrlo lako osmislili idejno rješenje i nakon kratkog perioda sve se posložilo kako treba.

Gradonačelnik Donje Stubica Nikola Gospočić istaknuo je kako mu je iznimna čast da Donja Stubica postaje grad koji odaje počast na simboličan način svojoj Domovini i svim ljudima koji su dali svoj život.

Sin poginulog branitelja Stjepana, Josip Tučkar rekao je da je bio mlad dečko koji je išao u osnovnu školu kada mu je otac poginuo i istaknuo je da mu nije bilo lako s tim živjeti. „Znam cijelu priču o tome što se događalo, a ponos danas ne mogu i ne želim sakriti“, rekao je Josip Tučkar.

Župan Željko Kolar je naglasio da je u Domovinskom ratu sudjelovalo preko 11 i pol tisuća zagorskih branitelja. „Nema ni jedne vojne postrojbe, policijske postrojbe, ni jednog ratišta na području Republike Hrvatske gdje nisu bili prisutni zagorski branitelji. S ponosom kažemo i uvijek ponavljamo da je vrhovni zapovjednik oružanih snaga bio prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman“, rekao je Kolar i dodao kako ovdje imamo jednu priču našeg Zagorca koji je radio u Njemačkoj i kada je počeo Domovinski rat vratio se natrag, obukao uniformu, uzeo pušku u ruke i ostavio svoj život na području grada Novske.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je da postavljanjem ovog spomen obilježja odajemo počast žrtvi koja je temelj samostalne i suverene Republike Hrvatske, ali kroz ime Stjepana Tučkara odajemo počast svim poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama iz Domovinskog rata.

„Šaljemo i opomenu i podsjetnik na istinu o obrani i stvaranju samostalne i suverene Republike Hrvatske. Ovo spomen-obilježje vjerujem da će mnogima biti podsjetnik upravo na te izrazito teške okolnosti kroz koje smo kao narod prošli. Oni koji ne znaju i budućim generacijama neka bude poučak“, napomenuo je ministar Medved.

„Stjepan Tučkar je došao iz Njemačke i dragovoljno se javio u vojsku i nije štedio vlastiti život. Koliko smo kao narod žrtava podnijeli? I danas još tragamo za više od 1800 nestalih, svakodnevno prekapamo, provodimo probna iskapanja, tragamo za sudbinom naših nestalih. Toliko je bijelih križeva po cijeloj Lijepoj našoj i to je cijena slobode“, rekao je ministar Medved i dodao da ga posebno raduje da što su kroz inicijativu o postavljanju ovog spomen-obilježja prepoznali kao motiv i poziv na zajedništvo.

„Kao što smo tada u Domovinskom ratu bili jedinstveni, potrebno nam je jedinstvo i danas, potrebno nam je zajedništvo. Od svih nas se očekuje da upravo kroz takav pristup, u tišini i molitvi iskažemo zahvalu onima koji su svoje živote podarili na oltar naše domovine, da izbjegnemo svaki oblik politiziranja ili zlouporabe naših komemoracija, okupljanja, sjećanja na žrtve. U današnjem vremenu prepunom izazova, s nizom nesigurnosti diljem svijeta, Hrvatska je snažna i sigurna zemlja zahvaljujući upravo hrvatskim braniteljima i žrtvi koju smo podnijeli da bismo imali svoju samostalnu i suverenu državu. Tolike generacije željele su to, a naša je generacija ostvarila taj toliko željeni san. Vjerujem da će ovo spomen-obilježje biti i svjetionik onima koji se nalaze u mraku i kojima je potrebno svjetlo, vjerujem da će biti putokaz onima koji traže ispravan put, da ne zalutaju, da ne zaboravimo“, naglasio je Medved.

Ministar vjeruje da će poruka ovog spomen obilježja i sudbina Stjepana Tučkara biti usmjerenje onima koji promišljaju o napuštanju ovog predivnog kraja, neka im Stjepanov život i odluka bude uzor i motivacija, da ostaju ovdje, da grade svoju perspektivu, u ovom prekrasnom dijelu Lijepe naše.

Na svečanosti su bili i saborski zastupnik i gradonačelnik Zoran Gregurović, gradonačelnici i načelnici zagorskih gradova i općina, a spomenik je blagoslovio stubički župnik prečasni Ivan Brlečić.

Foto: HINA/ Siniša KALAJDŽIJA
 

Pisane vijesti