U Cisti Velikoj otvoren spomen-park Mate Vučak - Čigra

  • Slika /Njavro/Cista Velika 20072024.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Hrvatski branitelj i dragovoljac Domovinskog rata Mate Vučak - Čigra
poginuo je 22. listopada 1992. u oslobađanju dubrovačkog zaleđa
u operaciji Vlaštica, a i danas odzvanjaju njegove posljednje riječi:
Ja umirem, živila Hrvatska!

U Cisti Velikoj svečano je otvoren spomen-park Mate Vučak - Čigra, u spomen na poginulog pripadnika čuvene 3. imotske bojne 4. gardijske brigade, a svečanosti je nazočio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.
Uz obitelj i ratne prijatelje, počast su mu odali gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić, ujedno izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, župan splitsko dalmatinski Blaženko Boban, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, načelnik općine Cista Bože Ćubić, ratni zapovjednik 4. gbr general Mirko Šundov, ratni zapovjednik Imotske bojne general Slaven Zdilar, pripadnici Hrvatske vojske i predstavnici braniteljskih udruga te brojni mještani Ciste Velike i žitelji Imotske krajine.
Uređenje spomen-parka u krugu osnovne škole inicirali su Kulturno-umjetnička i športska udruga Cista Velika, Udruga hrvatskih dragovoljaca 3. bojne 4. ZNG brigade Imotski Sokolovi i Udruga veterana 4. gardijske brigade, a potporu je pružilo i Ministarstvo hrvatskih branitelja.
Uz zahvalu svima koji su pomogli u izradi spomen-parka, u prigodnim obraćanjima istaknuta je važnost očuvanja uspomene na poginule hrvatske branitelje i promicanja istine o Domovinskom ratu, a u glazbenom dijelu programa nastupila je Klapa HRM-a Sveti Juraj.
Hrvatski branitelj i dragovoljac Domovinskog rata Mate Vučak - Čigra rođen je u Cisti Velikoj 1969. godine, a poginuo je 22. listopada 1992. u oslobađanju dubrovačkog zaleđa u operaciji Vlaštica, na Mrkasin brdu, gdje su zabilježene i njegove posljednje riječi: Ja umirem, živila Hrvatska!

Pisane vijesti