U Bučju obilježena 30. obljetnica oslobađanja zloglasnog neprijateljskog uporišta

  • Slika /FOTOGRAFIJE/HN20211226327943.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U mjestu Bučje kod Pakraca u nedjelju je obilježena 30. obljetnica oslobađanja zloglasnog uporišta srpskih paravojnih postrojba na tom području 1991., kao dio vojne operacije Papuk '91., u kojoj je Hrvatska vojska oslobodila velik dio okupirane zapadne Slavonije.

Riječ je o prvoj oslobodilačkoj akciji u Domovinskom ratu u kojoj je vraćeno 1230 četvornih kilometara. Poginula su 142 hrvatska branitelja.

Počast poginulim hrvatskim braniteljima odana je kod Spomen-obilježja u Bučju gdje su zapaljene svijeće i položeni vijenci, a u ime predsjednika Vlade počast je odao potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

"Želim na prvome mjestu i danas, nakon 30 godina, iskazati zahvalu na mudrosti i odlučnosti ratnim zapovjednicima HV-a, ali i vama koji ste sudjelovali u ovoj bitci, u ovoj operaciji oslobađanja zapadne Slavonije 1991. godine", istaknuo je ministar Medved. 

U Bučju srpski agresori držali zatočene hrvatske vojnike i civile

U selu Bučje pokraj Pakraca agresorske srpske paravojne postrojbe od kolovoza 1991. imale su sabirni logor, u kojem je tijekom više mjeseci bilo zatočeno između 200 i 250 osoba. Većina su to bili hrvatski vojnici, ali i hrvatski civili, među njima žene i djeca. Među zatočenicima su bili i civili srpske nacionalnosti, koji su se odbili priključiti srpskim paravojnim postrojbama protiv Republike Hrvatske ili su surađivali s Hrvatima.

Zatočenici su držani u nehumanim uvjetima, a mnogi od njih su bili izloženi sustavnom psihičkom i tjelesnom mučenju kojem je neutvrđen broj zatočenika podlegao. Dio zatočenika je razmijenjen u dvije razmjene u kolovozu i listopadu 1991.. U prosincu 1991. preostale zatočenike srpske su postrojbe premjestile u logor Stara Gradiška, a slobodu su dočekali u razmjeni izvršenoj u siječnju 1992. godine.

HINA



Pisane vijesti