Tribine za informiranje i promicanje samozapošljavanja odgođene do daljnjega

Slika /FOTOGRAFIJE/2020/DSC_0536.JPG

Tijekom veljače i ožujka održane su tribine u devet gradova, a zbog korona virusa (COVID-19) odgođeno je održavanje tribina u narednom razdoblju te će se novi termini naknadno definirati

U sklopu provedbe projekta pod nazivom Samozapošljavanje hrvatskih branitelja, djece smrtno stradalih ili nestalih hrvatskih branitelja, djece dragovoljaca iz Domovinskog rata i djece hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata u veljači 2020. godine počela je provedba jednodnevnih tribina za informiranje i promicanje samozapošljavanja za osobe iz ciljane skupine.

Planirano je održavanje tribina u 20 gradova u tri ciklusa do sredine 2021. godine na teritoriju cijele Republike Hrvatske za do 40 sudionika po tribini. do sada su održane tribine u devet gradova, a zbog korona virusa (COVID-19) odgođeno je održavanje tribina u narednom razdoblju te će se novi termini naknadno definirati.

Tijekom veljače održane su tribine u Zagrebu, Karlovcu, Stubičkim Toplicama, Varaždinu, Čakovcu, Sisku i Bjelovaru, a tijekom ožujka u Lukaču pokraj Virovitice za područje Virovitičko-podravske županije te u Koprivnici za područje Koprivničko-križevačke županije.
Na tribinama se prezentiraju informacije vezane uz dodjelu potpore za samozapošljavanje, kao i detalji vezani za Javni poziv i postupak predaje zahtjeva za ostvarivanje financijske potpore za samozapošljavanje.

Nezaposlene pripadnike ciljne skupine o održavanju tribina informiraju nadležni područni uredi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a informacije će pravodobno biti objavljene i na mrežnim stranicama Ministarstva hrvatskih branitelja na poveznici https://branitelji.gov.hr/samozaposljavanje-hrvatskih-branitelja-djece-smrtno-stradalih-ili-nestalih-hrvatskih-branitelja-djece-dragovoljaca-iz-domovinskog-rata-i-djece-hrvatskih-ratnih-vojnih-invalida-iz-domovinskog-rata/3473.

Svi zainteresirani dodatne informacije mogu dobiti u Područnim jedinicama Ministarstva i županijskim Centrima za psihosocijalnu pomoć te u Ministarstvu hrvatskih branitelja, kao i u nadležnim područnim uredima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje prema mjestu stanovanja.
 
 
Najčešća pitanja sudionika na tribinama:
 

Kada je potrebno registrirati poslovnu djelatnost?
Nakon podnošenja zahtjeva, a prije potpisivanja ugovora o dodjeli potpore za samozapošljavanje, podnositelj Zahtjeva po ovom Pozivu mora registrirati poslovnu djelatnost na području Republike Hrvatske i temeljem iste biti prijavljen u matičnoj evidenciji Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.
 
Postoji li vremensko ograničenje prijave u evidenciji nezaposlenih HZZ-a?
Prijava u evidenciji nezaposlenih HZZ-a je bez roka.
 
Je li OPG prihvatljiv poslovni subjekt za registraciju po ovom Javnom pozivu?  
Osobe koje žele registrirati djelatnost obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva i druge oblike djelatnosti kojima je primarna djelatnost poljoprivreda nisu prihvatljivi prijavitelji u sklopu ovog poziva.
 
Koliko dugo se čeka na rješavanje zahtjeva?
Zahtjevi će biti riješeni (dostava obavijesti o odobravanju potpore ili odbijanju zahtjeva) najkasnije 90 dana od dana zaprimanja potpune dokumentacije.
 
Isplaćuje li se potpora jednokratno ili u dva dijela?
Potpora se isplaćuje jednokratno.


Pisane vijesti