Terenska istraživanja i ekshumacije na području hrvatskoga Podunavlja

Slika /FOTOGRAFIJE/Ilustracije/IMG_4084.JPG
Radi pronalaska posmrtnih ostataka nestalih i smrtno stradalih osoba u Domovinskom ratu za koje nije poznato mjesto ukopa, temeljem saznanja prikupljenih putem međuresorne suradnje, u organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja – Uprave za zatočene i nestale, u razdoblju od 15. veljače do 30. ožujka 2021. godine provedena su opsežna terenska istraživanja na području hrvatskoga Podunavlja.

Tako je probnim iskapanjima u Vukovarsko-srijemskoj županiji pretraženo devet lokacija na području Vinkovaca (2), Negoslavaca (2), Svinjarevaca, Nijemaca, Marinaca, Tovarnika i Cerića, u ukupnoj površini od 17.805 m2. Tom su prilikom na Gradskom groblju u Vinkovcima pronađeni su i ekshumirani posmrtni ostaci dvije osobe, koji su, radi pregleda i identifikacije, prevezeni u Klinički bolnički centar u Osijeku.

Probnim iskapanjima na području Osječko-baranjske županije pretražena je jedna lokacija, u Ernestinovu, kojom prilikom posmrtni ostaci nisu pronađeni.   

Ministarstvo hrvatskih branitelja će i predstojećem razdoblju, nastaviti prikupljanje i provjeru saznanja o mogućim mjestima prikrivenih masovnih i pojedinačnih grobnica s posmrtnim ostacima žrtava iz Domovinskoga rata kako na području hrvatskoga Podunavlja, tako i na drugim ranije okupiranim dijelovima Republike Hrvatske.

Podsjećamo kako Republika Hrvatska, putem Ministarstva hrvatskih branitelja, još traga za 1.869 nestalih i smrtno stradalih osoba u Domovinskom ratu za koje nije poznato mjesto ukopa, od kojih 605 čine hrvatski branitelji i civili s područja hrvatskoga Podunavlja.
 

Pisane vijesti