Svečano uručivanje kopije odlikovanja Trgovačkoj i komercijalnoj školi "Davor Milas" i 23. obljetnica osnivanja 3. gardi

  • Slika /Arhiva/slike/DSC_0534.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Osijeku je u utorak, 29. travnja 2014. godine, ministar branitelja Predrag Matić uručio kopiju odlikovanja Reda Nikole Šubića Zrinskog Trgovačkoj i komercijalnoj školi "Davor Milas" te sudjelovao na 23. obljetnici osnivanja 3. A brigade ZNG KUNE i svečanoj sjednici i dodjeli Zlatnih plaketa i zahvalnica.

U prosincu 2013. godine u Domu Hrvatske vojske u Osijeku ministar Matić uručio je odlikovanja Reda Nikole Šubića Zrinskog, za junački čin u ratu, članovima obitelji smrtno stradalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata poginulih u šumi Rosinjača, među njima i članovima obitelji smrtno stradalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata Davora Milasa. Davor Milas rođen je 17. rujna 1973. godine. U obranu suvereniteta Republike Hrvatske uključio se u listopadu 1991. godine, u 106. brigadu HV-a Osijek, a smrtno je stradao u šumi Rosinjača 5. prosinca iste godine.

Na prijedlog Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Osječko-baranjske županije, Temeljni ogranak ''Sveti Rok'', Ministarstvo branitelja osiguralo je kopiju kompleta odlikovanja Reda Nikole Šubića Zrinskog koju je ministar Matić 29. travnja uručio Trgovačkoj i komercijalnoj školi ''Davor Milas'' u Osijeku, koja je jedna od rijetkih škola u Republici Hrvatskoj koje ponosno nose ime smrtno stradalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, svog bivšeg učenika, čime pridonose očuvanju sjećanja na Domovinski rat.

Na svečanom uručivanju kopije odlikovanja ministar branitelja istaknuo je kako je "kopija odlikovanja dodijeljena školi s ciljem da svakoga dana sadašnje, ali i buduće generacije učenika podsjeća na junaštvo Davora Milasa, da učenici znaju tko je bio Davor Milas i zašto njihova škola nosi to ime, ime čovjeka koji im je, uz brojne svoje suborce, omogućio sretno i mirno djetinjstvo."

Okupljenim uzvanicima i učenicima obratili su se i Vladimir Milas, otac pokojnoga Davora Milasa; Sandra Brajnović, ravnateljica Trgovačke i komercijalne školie''Davor Milas"; Mira Vrcan, razrednica Davora Milasa; Zlatko Bebek, predsjednik UHDDR Županije osječko-baranjske, Temeljni ogranak "Sveti Rok"; Anto Đapić, predsjednik Gradskog vijeća grada Osijeka te Dragan Vulin, zamjenik župana Osječko-baranjske županije.

Nakon uručivanja kopije odlikovanja Trgovačkoj i komercijalnoj školi "Davor Milas", ministar Matić sudjelovao je na obilježavanju 23. obljetnice osnivanja 3. A brigade ZNG KUNE. Tom su prigodom na spomen-obilježju u kampusu Sveučilišta u Osijeku položeni vijenci i zapaljene svijeće u čast poginulim i umrlim pripadnicima ove brigade.

Nakon polaganja vijenaca na Poljoprivrednom fakultetu Sveučilišta u Osijeku održana je svečana sjednica 3. A brigade ZNG KUNE i dodjela Zlatnih plaketa i zahvalnica. Uzvanicima su se obratili Anto Đapić, predsjednik Gradskog vijeća grada Osijeka; Dragan Vulin, zamjenik župana Osječko-baranjske županije te ministar branitelja Predrag Matić. "Osječkim Kunama ponosi se cijeli Osijek i Slavonija, ali i Hrvatska. Broj poginulih i ranjenih jasno govori o težini ratnog puta ove brigade čiji su borci bili na najtežima ratištima u svim krajevima Hrvatske. Čestitam Kunama njihov dan, dan kada se sjećamo svih poginulih, ranjenih, umrlih i živih koji su se okupili njegovati tradiciju snažne postrojbe kojom se svi ponosimo", rekao je u svom obraćanju ministar.

Hrvatska 3. gardijska brigada "Kune" ustrojena je 29. travnja 1991. godine u Vinkovcima i jedna je od četiri najelitnije hrvatske brigade. Na početku svojeg vojnog djelovanja, tijekom 1991. godine, 3. gardijska brigada, zajedno sa snagama MUP-a, nastojala je uspostaviti red i zakonitost na području Slavonije i Baranje. Na području grada Osijeka "Kune" su bile uključene u mnoge akcije s ciljem obrane suvereniteta Republike Hrvatske. Tijekom 1991. godine jedna bojna 3. gardijske brigade neprekidno je sudjelovala i u obrani grada Vukovara, sve do njegovog zauzimanja od strane JNA.

U siječnju 1993. godine, u najkritičnijem trenutku tijekom operacije "Maslenica", nakon protuudara neprijatelja, po zapovijedi nadređenog zapovjedništva u bojna djelovanja na području zadarskog zaleđa uključena je taktička skupina 3. gardijske brigade snage jedne ojačane bojne. Tijekom 1995. godine 3. gardijska brigada sudjelovala je u operacijama oslobađanja okupiranog dijela Republike Hrvatske te je u vojno-redarstvenoj akciji "Bljesak".

Za vrijeme vojno-redarstvene akcije "Oluja" 3. gardijska brigada bila je raspoređena u obrani grada Osijeka radi sprječavanja mogućeg prodora iz pravca istoka, pri čemu je ujedno bila spremna za ulazak na okupirana područja istočne Slavonije.

Vojni zapovjednici 3. gardijske brigade tijekom Domovinskog rata bili su: Ivo Petrinović, Stjepan Vukovac, Ivan Basarac, Josip Zvirotić i Mladen Kruljac. Tijekom ratnih djelovanja u Domovinskom ratu, poginulo je 367 pripadnika brigade, 17 pripadnika vode se kao nestali, a preko 1088 ih je ranjeno i ozlijeđeno.

Brigada je višestruko pohvaljena te odlikovana Redom Nikola Šubić Zrinski, kao i Redom Kneza Domagoja s ogrlicom.
 

Pisane vijesti