Sufinanciranje projekata rješavanja pristupačnosti objektima za osobe s invaliditetom

  • Slika /Arhiva/slike/DSC_0838.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar branitelja Predrag Matić u Vodicama je danas predstavnicima 16 jedinica lokalne i regionalne samouprave svečano uručio ugovore o sufinanciranju projekata rješavanja pristupačnosti objektima za osobe s invaliditetom.

U ime Ministarstva branitelja, današnjoj je svečanosti nazočila i pomoćnica ministra Nevenka Benić, članica Radne skupine za Projekt rješavanja pristupačnosti objektima osoba s invaliditetom za 2014. godinu.

Svečanost uručenja ugovora održala se u gradskoj vijećnici Grada Vodica te se okupljenim predstavnicima lokalne i regionalne samouprave i Ministarstva branitelja najprije u ime domaćina obratila gradonačelnica Vodica Branka Juričev Martinčev koja je u svom obraćanju pohvalila suradnju Grada Vodica s Ministarstvom branitelja na nizu projekata rješavanja pristupačnosti za osobe s invaliditetom te pozvala sve predstavnike lokalne samouprave da naprave "korak naprijed i učine život branitelja što lakšim."

Ministar Matić u svom je govoru naglasio: "Ovaj Projekt, Projekt rješavanja pristupačnosti objektima osoba s invaliditetom, koji Ministarstvo branitelja provodi već desetu godinu, prvenstveno je namijenjen hrvatskim braniteljima, ali će korist od njega imati svi naši građani. Ovaj Projekt je važan i zato što pokazuje da se ulaže u to da se osobe s invaliditetom osjećaju ravnopravno. Siguran sam da ćemo i u budućnosti, zajedno s lokalnom zajednicom, nastaviti i razvijati ovaj program."

U suradnji s udrugama osoba s invaliditetom, Ministarstvo branitelja od 2004. godine provodi Projekt rješavanja pristupačnosti objektima osoba s invaliditetom. Pored građevinskih objekata, u problem rješavanja pristupačnosti uključeni su i ostali sadržaji koje osobe s invaliditetom koriste u svakodnevnom životu poput prilagodbe kupališta, gradskih bazena, opremanje semafora zvučnom signalizacijom i ugradnje taktilnih polja upozorenja, upuštanja rubnjaka i prilagodbe nogostupa na ulicama i raskrižjima ulica, ugradnje dizala, podiznih platformi i sl.

Odlukom o sufinanciranju projekata rješavanja pristupačnosti objektima osoba s invaliditetom, Ministarstvo branitelja je za 2014. godinu osiguralo sredstva u ukupnom iznosu od 1.500.000,00 kuna. Raspisan je javni poziv temeljem kojeg je prikupljeno 36 zahtjeva za prilagodbu 44 objekta. Radna skupina za Projekt rješavanja pristupačnosti objektima osoba s invaliditetom, koju čine predstavnici hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata, civilnih udruga osoba s invaliditetom te Ministarstva branitelja, održala je sastanak 17. ožujka 2014. godine na kojem je predloženo donošenje odluke za sufinanciranje 18 projekta.

Ukupna vrijednost potpisanih ugovora od 2004. do 2013. godine iznosi 14.157.207,46 kn za ukupno 74 jedinice lokalne i regionalne samouprave (11 županija, 53 grada i 10 općina), čime su izvršene 123 prilagodbe objekata.

Gradonačelnik Duge Rese Ivan Barišić se na kraju zahvalio u ime svih potpisnika ugovora te istaknuo: "Projekt koji je Ministarstvo branitelja raspisalo u siječnju u realizaciju je ušao već u petom mjesecu. Svi drugi projekti na koje smo se prijavljivali još nisu došli do te faze potpisivanja. Stoga, pohvala jednima, ali i kritika drugima. Ovaj Projekt koji ste vi pokrenuli je pomoć i braniteljima, a pomoć i svim osobama s posebnim potrebama u našoj društvenoj zajednici."

Svečanost je završena polaganjem vijenca ispred spomenika poginulim braniteljima grada Vodica.

Pisane vijesti