Snažna potpora Hrvatima u BiH i pripadnicima HVO-a

  • Slika /Dokumenti 2023/HN20230204905221.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Premijer Plenković naglasio je kako je ministar Medved kroz jedinstveni Zakon o hrvatskim braniteljima učinio puno da ispravi nepravde i popuni praznine u našem zakonskom okviru te poručio kako i u budućim izmjenama nećemo zaboraviti veliki doprinos HVO-a i svih hrvatskih branitelja u BiH

Na XI. zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora BiH, održanom 4. veljače 2023. u Mostaru, sudjelovalo je izaslanstvo Vlade RH koje je predvodio predsjednik Vlade Andrej Plenković zajedno s potpredsjednikom Vlade i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom te ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom, a u izaslanstvu su bili i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas te saborska zastupnica Zdravka Bušić.

„Naš današnji dolazak je prije svega poruka poštovanja, poruka zahvalnosti vama koji se borite politički snažno u teškim okolnostima, i to izuzetno cijenimo. Poruka je da uvijek možete biti svjesni da je Hrvatska iza vas i uz vas“, rekao je premijer Plenković, dodavši da će Hrvatska nastaviti snažno podupirati Hrvate u BiH i njihove projekte, bilo da se radi o zdravstvu, obrazovanju ili pravima branitelja.

U prigodnom obraćanju posebno je pozdravio hrvatske branitelje te naglasio kako je ministar Medved kroz jedinstveni Zakon o hrvatskim braniteljima učinio puno da ispravi neke nepravde i popuni određene praznine koje su postojale u našem zakonskom okviru te poručio kako i u budućim izmjenama nećemo zaboraviti veliki doprinos Hrvatskoga vijeća obrane i svih hrvatskih branitelja ovdje u Bosni i Hercegovini.

U ime udruga i pripadnika Hrvatskoga vijeća obrane obratio se predsjednik Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a Lazar Martinović. Prisjetio se svih poginulih pripadnika HVO-a, a kao najvrjednije ratno nasljeđe istaknuo je zajedništvo, poručivši kako su branitelji spremni braniti i očuvati vrijednosti iz Domovinskog rata.

Uz pomoć svih razina vlasti i HNS-a BiH, posebno je istaknuo svesrdnu pomoć Vlade RH, što je prepoznala i pomaže rad institucija i projekata važnih za pripadnike HVO-a i udruge iz Domovinskog rata, kao što su Hrvatski dokumentacijski centar Domovinskog rata u BiH, Zaklada za pomoć optuženim pripadnicima HVO-a za ratne zločine, izgradnja Muzeja HVO-a u Mostaru i Spomen-doma hrvatskih snaga kod Livna i drugi značajni projekti vezani za Domovinski rat.

Uz iskazanu podršku radu HNS-a i zajedništvu svih koji u njemu sudjeluju, izrazio je nadu da će i ubuduće imati potporu Vlade RH u realizaciji svih važnih projekata te u pogledu zaštite prava branitelja i pripadnika HVO-a.

Za predsjednika HNS-a ponovno je jednoglasno izabran Dragan Čović, koji je istaknuo kako Hrvati u BiH žele očuvati BiH kao zemlju stabilnosti i mira s euroatlantskom perspektivom u kojoj će Hrvati imati potpunu jednakopravnost i legitimno predstavljanje na svim razinama vlasti kao konstitutivni narod.

Na zasjedanju je usvojena deklaracija kojom se Bosna i Hercegovina naziva „domovinom i Hrvata u BiH“ te se zauzimaju za federalističko uređenje BiH, a bošnjački unitarizam i srpski separatizam ocjenjuju najvećom prijetnjom Hrvatima i državi BiH.

Donijeli su i demografsku strategiju Hrvata u BiH, čiji je cilj smanjiti odljev te pružiti perspektivu opstanka i ostanka Hrvata u BiH, osudili rusku agresiju na Ukrajinu i snažno podržali euroatlantske integracije BiH.

Uoči početka zasjedanja HNS-a BiH premijer Plenković s izaslanstvom te predsjednik HNS-a BiH Čović su položili vijence i zapalili svijeće ispred središnjeg spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u središtu Mostara.


FOTO: VLADA RH/HINA

Pisane vijesti