Sjećanje na pobjedu u VRO Medački džep

Slika /Njavro/plakat Medacki dzep 2024 B2 zeleni za tisak_page-0001 (1).jpg

Danas, 31 godinu nakon vojno-redarstvene operacije Medački džep, prisjećamo se slavne pobjede hrvatskih branitelja koja je zauvijek promijenila tijek Domovinskog rata i povijest našeg naroda

Velikosrpskom agresijom na Republiku Hrvatsku okupirana je trećina hrvatskog teritorija, uključujući i dio Like. Među okupiranim područjima bilo je i područje između Gospića i Medka, poznato kao Medački džep. S tog prostora pobunjeničke su snage poduzimale topničke napade na civilne ciljeve Gospića i okolice, a tu su prijetnju stanovnici Gospića proživljavali više od 700 dana.

Kako bi se spriječili daljnji napadi i osigurala kontrola ključnih točaka na Velebitu, Hrvatska vojska i specijalne jedinice policije započele su 9. rujna 1993. vojno-redarstvenu operaciju Medački džep s jasnim ciljem - razbijanje srpskih snaga koje su mjesecima prijetile gradu i okolnim područjima.

U samo nekoliko sati hrvatske snage oslobodile su oko 225 kvadratnih kilometara okupiranog hrvatskog teritorija, prostor Medačkog džepa odakle je neprijateljsko topništvo razaralo Gospić. Sela Divoselo, Čitluk i Počitelj napokon su oslobođena, čime su otvoreni ključni komunikacijski pravci između Zagreba, Splita i Rijeke.

Naši branitelji - pripadnici 9. gardijske brigade Vukovi, Specijalna policija, domobranske bojne Gospić i Lovinac, 263. izvidničko-diverzantska satnija Zapovjedništva Zbornog područja Gospić, 111. brigada HV-a, 71. bojna Vojne policije i dio 203. brigade PZO-a, pokazali su izuzetnu koordinaciju i profesionalnost, što je u konačnici rezultiralo izvojevanjem ove strateški važne pobjede, kojom je za stanovnike Gospića i okolice osiguran mir, a neprijateljska prijetnja koja je trajno ugrožavala ovaj dio Hrvatske napokon je oslabljena.

Uspješno izvedenom operacijom, otklonjen je dio topničke ugroze grada Gospića, skraćena je crta bojišnice i dobivena bitka za Velebit te trajno onemogućena težnja agresora da izbijanjem na Jadransku obalu razdvoji Hrvatsku na dva dijela.

Osim pobjede, vojno-redarstvena operacija Medački džep bila je i velika hrvatska žrtva. Tijekom borbenih djelovanja pa do povlačenja hrvatskih snaga, od 9. do 17. rujna 1993., poginulo je ukupno 6 pripadnika Hrvatske vojske i 7 pripadnika postrojbi specijalne policije MUP-a, a 53 hrvatska branitelja su ranjena.

Agresor od svojega cilja nije odustao, pa je tako hrvatska pobjeda rezultirala srpskim raketiranjem i granatiranjem Gospića, Perušića, Otočca te gradova u ostalom dijelu Hrvatske - Karlovca, Lučkog, Samobora, Jastrebarskog, Ivanić-Grada, Kutine i Popovače, u kojima su stradale civilne žrtve i počinjena je velika materijalna šteta.

Obilježavajući 31. obljetnicu VRO Medački džep, sa zahvalnošću i poštovanjem prisjećamo se svih poginulih u toj operaciji, kao i svih žrtava koje smo podnijeli za našu slobodu i neovisnost. Naša trajna obveza je očuvati uspomenu na njih, promicati istinu i nastaviti graditi vrijednosti za koje smo se u Domovinskom ratu borili.



Pisane vijesti