Sjećanje na djecu poginulu u Domovinskom ratu

Slika /Dokumenti 2022/djeca.jpg

Tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj je smrtno stradalo 402 djece, a Slavonski Brod odabran je za domaćina susreta jer je u njemu živote izgubilo 28 dječaka i djevojčica

Na 20. susretu Sjećanja na poginulu djecu u Domovinskom ratu "Mali križ - velika žrtva", održanom 11. lipnja 2022. u Slavonskom Brodu, sudjelovao je državni tajnik Špiro Janović kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, predsjednika Vlade te potpredsjednika i ministra hrvatskih branitelja.

U spomen na djecu poginulu u Domovinskom ratu služena je misa u crkvi Svetog Trojstva, a potom su kod spomen-obilježja "Prekinuto djetinjstvo" položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Uz članove obitelji, odavanju počasti nazočili su izaslanstva predsjednika Republike, Brodsko-posavske županije, Grada Slavonskog Broda i udruga branitelja.

Tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj je smrtno stradalo 402 djece, a Slavonski Brod odabran je za domaćina susreta jer je u njemu živote izgubilo 28 dječaka i djevojčica.

"Da bi se nastavilo sjećanje na ove žrtve nastojimo na susret sjećanja dovesti djecu. Ona trebaju znati istinu, kada sudjeluju na ovakvim manifestacijama onda se i sjećaju", rekla je Julijana Rosandić predsjednica Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Hrvatske.

Pritom je potvrdila da su krenula izdavanja rješenja na osnovu novog Zakona o pravima civilnih žrtava rata iz Domovinskog rata. "Prva rješenja su krenula. Njihovo izdavanje napreduje sporo zbog zakonske obaveze da se svaki zahtjev provjeri, ali je konačno krenulo. Stalno su nas gurali u stranu, ovo je sada više moralna nego materijalna satisfakcija", kaže Rosandić.

Najavila je da će Zajednica udruga svoju aktivnost usmjeriti na konačno imenovanje odgovornih za stradanja civila tijekom Domovinskog rata. Nadamo se imenovanju odgovornih za stradanja, mada to nije u našim rukama. Za svu ovu djecu netko mora odgovarati i mi se s tim nikad nećemo pomiriti", poručila je Rosandić.

Foto: HINA

Pisane vijesti