Sastanak s predstavnicima Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine

Slika /FOTOGRAFIJE/2019/Travanj/20190418_093900.jpg

Strane su se složile kako intenziviranje bilateralne suradnje odgovara zajedničkoj želji pronalaska nestalih osoba

Na inicijativu pomoćnika ministra hrvatskih branitelja Stjepana Sučića, 18. travnja 2019. godine u Ministarstvu hrvatskih branitelja održan je sastanak Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja i Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

U bilateralnim odnosima između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine još je neriješeno oko 200 slučajeva osoba nestalih i smrtno stradalih u razdoblju 1991. – 1995. godine, stoga su na sastanku analizirani odnosi nadležnih tijela, raspravljani neriješeni slučajevi nestalih osoba obje strane te su dogovorene predstojeće aktivnosti.

Radi unaprjeđenja procesa traženja nestalih osoba između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, na zajedničkoj sjednici Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine održanoj u Sarajevu 7. srpnja 2017. godine, sklopljen je Protokol o suradnji između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u traženju nestalih osoba, koji je stupio na snagu 30. svibnja 2018. godine po ispunjenju unutarnjih pravnih postupaka.

U svrhu oživotvorenja potpisanog Protokola o suradnji koji definira međusobne odnose te obvezuje obje strane na poduzimanje svih mjera u istraživanju sudbina nestalih osoba, na sastanku su raspravljana operativna pravila i procedure koje će se temeljiti na načelima kontinuiranog poboljšanja i učinkovitosti primjene odredaba iz Protokola o suradnji.

Neriješeni slučajevi predstavljaju srž odnosa nadležnih tijela za traženje nestalih, stoga su predstavnici Uprave za zatočene i nestale i Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine raspravljali o zahtjevima za traženje nestalih osoba obje strane te dogovorili predstojeće terenske i stručno-administrativne aktivnosti od zajedničkog interesa.

Obje strane složile su se kako intenziviranje bilateralne suradnje odgovara zajedničkoj želji pronalaska nestalih osoba te će svestrano provoditi aktivnosti predviđene Protokolom o suradnji, pridržavajući se načela transparentnosti i međusobne razmjene podataka, dokumentacije i saznanja od značaja za rješavanje ovog prioritetno humanitarnoga pitanja.

Pisane vijesti